Virtuálna batéria má zelenú už aj na strednom Slovensku

12. 2. 2021

Služba virtuálnej batérie, ktorú majú aktuálne v ponuke dvaja dodávatelia, bola doteraz prístupná len pre výrobcov na západe a východe. Aktualizované technické podmienky spoločnosti Stredoslovenská distribučná už dávajú túto možnosť aj zákazníkom na strednom Slovensku. Zmena sa nevzťahuje na existujúce inštalácie, ale na malé zdroje, ktoré budú pripojené do sústavy od 15. februára 2021.

Zdroj: Freepik

Ak chce slovenská domácnosť s fotovoltickou inštaláciou na streche svojho rodinného domu maximálne zužitkovať vyrobenú elektrinu, má dve možnosti. Prvou je finančne relatívne náročná investícia do batériového systému, druhou služba „virtuálnej batérie“ alebo „požičovne elektriny“. Podobný produkt ponúka dvojica dodávateľov, ZSE Energia a Magna Energia, ktorá mohla ešte donedávna obslúžiť len odberateľov pripojených na distribučnom území západného a východného Slovenska. Zasielanie prebytkov elektriny do distribučnej siete povoľovali doteraz len Západoslovenská distribučná a Východoslovenská distribučná.   

Virtuálne agregovanie prebytkov produkcie elektriny sa javí ako výhodná alternatíva pre aktívnych odberateľov, ktorým sa nechce čakať na plnohodnotnú implementáciu zmien zimného energetického balíčka EÚ. Riešené je šité na mieru pre fotovoltické inštalácie. Zákazník si môže svoju prebytočnú produkciu, ktorú nedokáže v danom čase (počas slnečných dní) spotrebovať, uložiť do virtuálnej batérie. Od dodávateľa si môže elektrinu neskôr odobrať, keď ju bude potrebovať (vo večerných hodinách, keď nesvieti slnko).

Záujem zákazníkov o využitie služby rastie

Primárnou motiváciou je možnosť ušetriť. Podľa štatistiky spoločnosti Magna Energia si zákazníci dokážu takýmto „požičiavaním“ elektriny pokryť priemerne 60 % svojej spotreby. Pri dodávke z virtuálnej batérie platí zákazník náklady prevádzkovateľa regionálnej distribučnej sústavy, teda poplatok za prevzatie zodpovednosti za odchýlku. Vyúčtovanie prebieha raz mesačne. Magna Energia ponúka službu pre domácnosti aj firmy. ZSE Energia podmieňuje poskytovanie tým zákazníkov, ktorí si zakúpili fotovoltické riešenie od ZSE. 

Na území Stredoslovenskej distribučnej (SSD) však službu virtuálnej batérie až doteraz nebolo možné využívať. Zmena nastáva od 15. februára 2021, kedy vstupujú do platnosti nové Technické podmienky SSD. Žiadosti o pripojenie malého zdroja od tohto dátumu bude spoločnosť posudzovať podľa nových podmienok. „Pokiaľ to stav v sústave umožní, bude možné povoliť pre tieto malé zdroje dodávať elektrinu do sústavy,“ povedal pre portál energoklub.sk Miroslav Gejdoš, hovorca spoločnosti SSD. Zmena sa netýka už existujúcich malých zdrojov, ktoré boli pripojené do sústavy SSD do 15. februára 2021. „Pre nich platia technické podmienky, ktoré im boli určené pri pripájaní,“ zdôraznil ďalej Gejdoš.

Magna Energia zmenu víta, ale očakáva riešenie aj pre existujúce fotovoltické inštalácie.  „Očakávame aj stanovenie postupu procesov SSD pre zmenu už existujúcich pripojených zariadení tak, aby aj súčasní výrobcovia mohli s vyrobenou energiou hospodáriť efektívnejšie,“ povedal pre portál energoklub.sk predseda predstavenstva Martin Ondko.

Možnosť prehodnotenia zo strany distribučky

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať