Ako ďalej s jalovinou? ÚRSO nastavil rámec pre výstavbu kompenzačných tlmiviek

3. 1. 2024

Nová vyhláška definuje, koľko kompenzačných tlmiviek či iných nástrojov na elimináciu jaloviny musia vybudovať prevádzkovatelia distribučných sústav a SEPS. Právny predpis určuje aj ďalšie náležitosti súvisiace s pretokmi jalového výkonu z distribučnej do prenosovej sústavy.

Zdroj: Freepik

Pretoky jalovej elektriny spôsobujú zvyšovanie napätia v elektrizačnej sústave. Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) spoločne s tromi prevádzkovateľmi regionálnych distribučných sústav sa snažia tento problém, ktorý naberá na intenzite, rôznymi spôsobmi eliminovať. Najviac využívaným nástrojom sú kompenzačné tlmivky, ktoré rieši aj nová vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Nový právny predpis je reakciou na dlhšie debaty ÚRSO so spoločnosťou SEPS a trojicou distribučných firiem.  

Pripomienkovanie novej vyhlášky spustil ÚRSO vlani na jeseň a proces MPK bol aj riadne vyhodnotený. Otázkou však bolo, v akej podobe sa dostane do zbierky zákonov - nové vedenie úradu výrazne zredukovalo navrhované pravidlá trhu s elektrinou a plynom. Vyhláška o jalovine napokon prešla bez zmien. „V tejto podobe bude platiť do 30. júna 2024. Následne bude zrušená a začlenená do pripravovanej vyhlášky, ktorou sa ustanovuje cenová regulácia v elektroenergetike. Tu však nepredpokladáme žiadne zmeny,“ vysvetlil svoj zámer predseda ÚRSO Jozef Holjenčík v rozsiahlom rozhovore pre ENERGOKLUB.

Nový právny predpis ÚRSO stanovuje referenčné hodnoty pretoku jalového výkonu z distribučnej do prenosovej sústavy. Úrad si osvojil dáta z technickej analýzy, ktorú si v minulom roku nechala vypracovať spoločnosť SEPS. Predmetnú štúdiu v hodnote 132.560 EUR bez DPH realizovala spoločnosť Power System Consulting, za ktorou stojí Anton Beláň, riaditeľ Ústavu elektroenergetiky a aplikovanej elektrotechniky STU FEI v Bratislave. 

Na základe referenčných hodnôt pretoku jaloviny určuje vo vyhláške ÚRSO minimálny objem kompenzačných prostriedkov alebo nefrekvenčných podporných služieb pre jednotlivých prevádzkovateľov sústav do roku 2026, resp. do roku 2027. Hodnoty sa diferencujú podľa počtu odberných miest koncových odberateľov v jednotlivých sústavách. Objem jalového výkonu stanovený pre celú SR predstavuje 703 MVAr. Z toho 575 MVAr je určených pre spoločnosť SEPS, 80 MVAr pre Západoslovenskú distribučnú, 40 MVAr pre Stredoslovenskú distribučnú a ďalších 8 MVAr pre Východoslovenskú distribučnú.

Hoci vyhláška bola publikovaná v Zbierke zákonov k 1. januáru 2024, ustanovenia o tokoch jalového výkonu sa dostanú do praxe až od roku 2025 a platiť bude celé regulačné obdobie. Povinnosť prijatia sekundárnej legislatívy vyplýva pre ÚRSO zo zákona o energetike.

Čo to v praxi znamená?

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať