Zvažujete nového dodávateľa energií? Proces zmeny čaká úprava

14. 12. 2023

Z procesu zmeny dodávateľa elektriny a plynu sa vypúšťa proces verifikácie zo strany pôvodného dodávateľa. Prechod zákazníka ku konkurencii sa zjednoduší, čo však časť dodávateľov kritizuje. Úprava podľa nich uškodí samotným odberateľom a zvýši sa tlak na nekalé praktiky na trhu. Podľa ÚRSO je zmena, ktorá má vstúpiť do účinnosti od 1. januára 2024, iba naplnením litery zákona energetike.
Zdroj: Freepik

Doposiaľ platilo, že ak sa odberateľ rozhodol pre zmenu svojho dodávateľa elektriny, jeho pôvodný dodávateľ musel takúto požiadavku verifikovať. Odmietnuť verifikáciu mohol iba v špecifických prípadoch, keď mal s ním odberateľ platnú zmluvu, resp. ju neukončil najneskôr ku dňu technickej zmeny dodávateľa, prípadne mal zákazník voči nemu neuhradené záväzky presahujúce sumu 100 eur. Toto sa však už čoskoro má zmeniť.

Vyplýva to z novelizácie vyhlášky o pravidlách trhu s elektrinou a plynom, ktorá vstúpi do účinnosti od 1. januára 2024. Predpis totiž vypúšťa mechanizmus verifikácie požiadavky na technickú zmeny dodávateľa energie zo strany subjektu, ktorý realizoval dodávku doteraz.

Podľa právneho názoru ÚRSO má zmena prispieť k posilneniu postavenia koncového odberateľa v procesoch, ktoré sú vykonávané na maloobchodnom trhu. Regulačný úrad pritom argumentuje aj zosúladením sekundárnej legislatívy so znením primárnej legislatívy.

S výkladom ÚRSO sa však veľká časť dodávateľov nestotožňuje. V rámci pripomienkovania argumentovali, že zachovanie doterajšieho zmenového procesu chráni odberateľa lepšie.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať