Väčšina Slovákov považuje klimatické zmeny za veľmi vážny problém

16. 9. 2019

Čo si myslia Slováci o klimatických zmenách? Viac ako tri štvrtiny občanov považuje tento fenomén za "veľmi vážny" problém. Prieskum Eurobarometra zároveň ukázal, že vyše tretina opýtaných podporuje viac investícií do OZE. 

Zdroj: Freepik

Až 78 % občanov Slovenskej republiky považuje klimatické zmeny za „veľmi vážny“ problém. Vyplýva to z výsledkov nedávneho prieskumu Eurobarometer, ktorý sa zameral aj na viacero tém z oblasti energetiky. O pätinu od posledného merania sa zvýšil podiel tých, ktorí sa snažia v tejto oblasti niečo pozitívne urobiť – približne 66 % respondentov tvrdí, že za posledný polrok osobne podnikli kroky v boji proti klimatickým zmenám.
Zdroj: Eurobarometer

Pozitívny trend na SR možno sledovať aj v ďalších otázkach. Podiel respondentov, ktorí pravidelne používajú alternatívy šetrné k životnému prostrediu nahrádzajúce ich súkromné vozidlo, sa tiež zvýšil z 11 na 29 %. V porovnaní s priemerom EÚ (37%) naďalej zaostávame.

Prieskum ukázal aj pozitívne emócie Slovákov voči zelenej energii. Väčšina respondentov, 89 %, sa domnieva, že je dôležité, aby ich vláda stanovila ciele na zvýšenie množstva využívanej energie z obnoviteľných zdrojov energie do roku 2030. Vládne ciele v oblasti podpory zlepšovania energetickej účinnosti schvaľuje 88 % opýtaných. V danej oblasti názor Slovákov kopíruje postoje väčšiny Európanov.

Viac ako 9 z 10 respondentov zo Slovenska  podporuje cieľ, aby sa EÚ stala do roka 2050 klimaticky neutrálnou. V nadväznosti na to 53 % respondentov uviedlo, že EÚ musí zabezpečiť prístup k energiám pre všetkých občanov. Zároveň 44 % respondentov podporuje viac investícií do obnoviteľných zdrojov energie (EÚ 60 %).

V rámci energetických priorít EÚ v ďalšej dekáde až 42 % slovenských respondentov považuje za dôležité udržať ceny energií na čo najnižšej možnej cenovej úrovni. Zároveň, zhruba 37 % respondentov požaduje znížiť celkovú spotrebu energií v EÚ a viac než pätina požaduje znížiť dovoz energií. Rozvoj technológií na výrobu čistej energie podporuje 32 % Slovákov.


Zdroj: Eurobarometer

Pri výbere elektrických spotrebičov sa Slováci orientujú aj podľa energetických štítkov EÚ. Až 74 % respondentov uviedlo, že štítky pozná a 86 % z nich aj ovplyvnili pri nákupe spotrebiča.

Mohlo by vás zaujímať