Ústavný súd uzavrel prípad týkajúci sa platby TPS

8. 7. 2020

Ústavný súd nevyhovel návrhu poslancov vyhlásiť za protiústavnú časť vyhlášky regulačného úradu, ktorou bola zavedená tarifa za prevádzkovanie systému. Ide o jednu zo zložiek koncovej ceny elektriny. Prípad sa ťahal viac než tri a pol roka.  
Zdroj: Freepik

Sudcovia Ústavného súdu v stredu 8. júla ukončili konanie, ktoré začala skupina 35 vtedy opozičných poslancov OĽANO a SaS v novembri 2016. Ich návrhu nevyhoveli.

Poslanci vo svojom návrhu žiadali posúdiť ústavnosť vyhlášok ÚRSO o pravidlách pre fungovanie trhu s elektrinou a plynom a o cenovej regulácii v elektroenergetike, ktorými sa zaviedla tarifa za prevádzkovanie systému (TPS). Namietali, že platba bola zavedená sekundárnym predpisom a nie zákonom. Dnes už je TPS zadefinovaná priamo v zákone o regulácii.

Poslanci tvrdili, že regulátor prekročil svoje právomoci a nedovolene zasiahol do práva vlastniť majetok, práva na spravodlivý proces a do práva na podnikanie. Argumentovali tiež porušením zákona o regulácii v spojení so zákonom o cenách.

Prostredníctvom TPS sa z tzv. doplatku dotuje predovšetkým výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov energie, kombinovaná produkcia elektriny a tepla a tiež spaľovanie domáceho uhlia v elektrárni Nováky. Prispievajú na ňu odberatelia elektriny, v tomto roku aktuálne vo výške 23,6210 €/MWh. Doplatok, ktorý z TPS vlani smeroval výrobcom elektriny z OZE alebo prevádzkovateľom kogeneračných zdrojov, dosiahol výšku 434 miliónov eur. Na výrobu elektriny z domáceho uhlia smeruje ročne viac než 115 miliónov eur.

Mohlo by vás zaujímať