ÚRSO vlani rozdal pokuty za takmer 300 tisíc eur

21. 2. 2020

V roku 2019 vykonal regulačný úrad 73 kontrol. Spolu uložil 131 pokút v celkovej výške 281 700 eur. Najvyššia pokuta bola v sume 63 tisíc eur.

Zdroj: Freepik

„Úrad v minulom roku vykonal spolu 73 kontrol, z tohto 40 kontrol v subjektoch, ktoré sa zaoberajú výkonom činnosti v elektroenergetike, 17 v plynárenstve, 48 v tepelnej energetike a desať vo vodnom hospodárstve,“ informoval Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Najviac pochybení zistil v oblasti elektroenergetiky (72 porušení u 20 regulovaných subjektov). Najčastejším porušením v oblasti elektroenergetiky a plynárenstva bolo vykonávanie regulovaných činností bez platného, úradom vydaného povolenia, prípadne bez oznámenia úradu.

V oblasti tepelnej energetiky šlo najčastejšie o nezúčtovanie nákladov, ktoré sú ekonomicky neoprávnenými nákladmi s odberateľmi tepla v lehotách a spôsobom podľa vyhlášok úradu. V oblasti vodného hospodárstva bolo najčastejším porušením predkladanie nepravdivých, neúplných alebo nesprávnych údajov regulátorovi.

Na základe zistení z kontrol ÚRSO nariadil regulovaným subjektom vrátiť odberateľom tepla a vody finančné prostriedky, ktoré predstavovali rozdiel medzi uplatnenou cenou a cenou, ktorá mala byť uplatnená podľa platných právnych predpisov, v celkovej výške 135 820 eur. V tepelnej energetike to bolo spolu 134 836 eur a v cenách za odvádzanie odpadových vôd 984 eur. 

Dohromady regulačný úrad vlani uložil 131 pokút v celkovej výške 281 700 eur. Najvyššiu pokutu vyrubil spoločnosti TRANSECO a.s., za vykonávanie regulovaných činností distribúcia a dodávka elektriny a plynu odberateľom v domácnosti bez povolenia alebo akéhokoľvek oznámenia úradu, a to vo výške 63 000 eur. Viac o tomto pochybení sa dočítate v našom staršom článku.

Mohlo by vás zaujímať