ÚRSO novelizoval pravidlá trhu s elektrinou a plynom

3. 10. 2022

Nová vyhláška ÚRSO o pravidlách trhu s elektrinou a plynom prináša do praxe viacero noviniek, ktoré vyplynuli z námetov od účastníkov trhu, ale súčasne reflektujú aktuálne udalosti na trhu s elektrinou a plynom. Novinkou je denné zúčtovanie odchýlok, úpravy v oblasti identifikátorov EIC odberateľov alebo procesné vylepšenia v oblasti dodávky DPI.
Zdroj: SFÉRA, a.s.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ukončil proces novelizácie vyhlášky (č. 24/2013 Z. z.), ktorou sa ustanovujú pravidlá pre fungovanie vnútorného trhu s elektrinou a pravidlá pre fungovanie vnútorného trhu s plynom v znení neskorších predpisov. Sekundárna legislatíva vyšla v Zbierke zákonov SR dňa 29. septembra 2022 pod číslom 318/2022 Z. z., do účinnosti vstúpila dňa 30. septembra 2022.

„Touto novelizáciou pravidiel trhu reagujeme najmä na aktuálne a akútne potreby trhu. Zároveň sme v tejto novele vyriešili aj celý rad procesov, ktoré môžu byť prevzaté i do nových pravidiel trhu, na ktorých úrad už paralelne pracuje a ktoré v zmysle novelizovaného zákona č. 250/2012 Z.z. o regulácii v sieťových odvetviach vydáme najneskôr do 31. marca 2023,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris. 

Najzásadnejšie zmeny, ktoré prináša vyhláška ÚRSO:

  • Zavedenie denného zúčtovania odchýlok na trhu s elektrinou. Týmto opatrením je podľa ÚRSO možné znížiť objem finančného zabezpečenia subjektov zúčtovania rádovo až do 40%. Od novinky si regulátor sľubuje posilnenie finančnej likvidity dotknutých účastníkov trhu a súčasne optimalizáciu kreditnej rizikovej pozície spoločnosti OKTE. Téme sme sa podrobnejšie venovali tu.

  • Zníženie veľkosti požadovaných zálohových platieb dodávateľov elektriny voči prevádzkovateľom regionálnych distribučných sústav v kreditných kategóriách B a C. Úrad týmto krokom takisto sleduje posilnenie finančnej likvidity dodávateľov, súčasne však reflektuje aj na závery verejnej diskusie o návrhoch možných mimoriadnych opatrení na trhu s elektrinou. 

  • Úpravy v oblasti identifikátorov EIC na trhu s elektrinou. OKTE bude priraďovať identifikátory EIC každému účastníkovi trhu s elektrinou, vrátane odberateľov v domácnostiach. Pod EIC identifikátor odberateľa sa budú v druhom kroku evidovať EIC identifikátory všetkých odberných a odovzdávacích miest odberateľov. Výsledkom majú byť podľa ÚRSO efektívnejšie a transparentnejšie procesy napr. pri téme pásmovej TPS, prípadne pri rozhodovaní o zaraďovaní odberateľov mimo domácností do cenovo regulovaných segmentov. EIC identifikátor odberateľov v domácnostiach môže prispieť aj k implementácii nástrojov štátu na ochranu pred vysokými cenami energií, resp. prijatí koncepcie na ochranu odberateľov ohrozených energetickou chudobou.

  • Zavádza sa možnosť zmluvne dohodnutej hodnoty maximálnej rezervovanej kapacity výrobcov elektriny. Univerzálne definície maximálnej rezervovanej kapacity a rezervovanej kapacity v smeroch odberu a dodávky z/do sústavy vytvárajú predpoklad na efektívnejšiu integráciu batériových úložísk elektriny do systému.

  • Vyhláškou sa zároveň upravujú pravidlá v oblasti dodávky poslednej inštancie (DPI) tak, aby sa v prípade vzniku DPI posilnila ochrana odberateľov v domácnostiach, ale súčasne aby sa zefektívnili procesy a výmena dát medzi účastníkmi trhu s elektrinou. 

Regulátor už pracuje na príprave nových pravidiel trhu

Vyhláška ÚRSO ostáva v platnosti najneskôr do 31. marca 2022. Úrad už pracuje na príprave návrhu nových pravidiel trhu samostatne pre sektor elektroenergetiky a samostatne pre sektor plynárenstva. Súčasťou prípravy je aj širšia pracovná skupina s účasťou zástupcov jednotlivých kategórií účastníkov trhu. Pracovná skupina pre oblasť elektroenergetiky sa schádza od mája 2022, pracovná skupina pre plynárenstvo bude zvolaná v priebehu jesene 2022. Spustenie formálneho legislatívneho procesu sa očakáva v priebehu jesene.

Nové pravidlá trhu budú vychádzať najmä z ustanovení novelizovaných energetických zákonov (zákony č. 250/2012 Z.z. o regulácii v sieťových odvetviach a č. 251/2012 Z.z. o energetike v znení účinnom od 1. októbra 2022).

Mohlo by vás zaujímať