Aké zmeny čakajú inštitút DPI? ÚRSO ukázal návrh

24. 5. 2022

Po minuloročnom páde Slovakia Energy prešli základy inštitútu DPI skúškou ohňom. Regulačný úrad na tieto skúsenosti reaguje a v novej vyhláške o pravidlách trhu, ktorej návrh bol predložený do MPK, pripravuje viacero zmien, ktoré majú priniesť rovnováhu medzi ochranou spotrebiteľa a nákladmi pre dodávateľov DPI.

Zdroj: Freepik

Zemetrasenie, ktoré vlani na jeseň spôsobil krach alternatívneho dodávateľa Slovakia Energy, v praxi otestovalo fungovanie inštitútu dodávateľa poslednej inštancie (DPI). Ochranná sieť pre odberateľov bola síce viackrát uplatnená aj v minulosti, ale nikdy nie v takomto rozsahu.  

Pri plyne dotknutých zákazníkov prebrala spoločnosť SPP. Štát ako stopercentný akcionár sa dohodol s vedením plynárov, že domácnostiam budú účtované štandardné regulované ceny. Problém nastal pri elektrine, kde je  trojica vybraných dodávateľov DPI povinná zabezpečiť dodávky pre dotknutých zákazníkov podľa špeciálnej sadzby schválenej ÚRSO, ktorá je však viazaná na burzu. Trojica dodávateľov, ZSE Energia, SSE a VSE, museli dokupovať elektrinu na spotovom trhu, čo im spôsobilo zvýšené náklady. Zvlášť, keď v čase začiatku režimu DPI boli (a stále sú) trhové ceny komodity dramaticky vyššie, ako regulovaná cena elektriny.

Dodávka v režime DPI trvá 3 mesiace, počas ktorých môže domácnosť slobodne zmeniť svojho dodávateľa. Ak sa však odberateľ rozhodne zostať zákazníkom dodávateľa, ktorý mu zabezpečuje DPI, ten mu podľa aktuálne platných pravidiel musí refundovať rozdiel medzi cenou DPI a cenou v štandardnej zmluve. Aj tento mechanizmus bol predmetom kritiky.

Reakcia ÚRSO na akútne problémy na trhu

Úpravy súčasného mechanizmu DPI by mala priniesť vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o fungovaní vnútorného trhu s elektrinou a zemným plynom (24/2013), ktorá bola minulý týždeň predložená do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

Vyhláška prinesie aj ďalšie novinky. Nároky na finančné zabezpečenie účastníkov trhu by mohlo odbremeniť denné zúčtovanie odchýlok, ktoré chce ÚRSO zaviesť na krátkodobom trhu s elektrinou, ktorý organizuje spoločnosť OKTE. Pripravovanej zmene sa venovali v tomto článku. Zmeny čakajú aj režim objednávania rezervovanej kapacity pre výrobcov elektriny s pripojeným batériovým systémom. Podrobnosti si prečítajte v tomto texte

V kontexte DPI predstavil ÚRSO viacero zmien

 

 

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať