Prevádzkovanie batériových úložísk sa má zefektívniť. Aké zmeny sú v hre?

21. 4. 2022

Režim objednávania rezervovanej kapacity pre výrobcov elektriny s pripojeným batériovým systémom čakajú zmeny, ktoré majú zefektívniť prevádzkové činnosti. 

V poslednom období sa aj na Slovensku objavilo niekoľko pilotných projektov v oblasti batériových systémov za meracím miestom, ktoré umožňujú integrovať obnoviteľné zdroje energie a efektívne optimalizovať výrobu elektriny. Nové batériové systémy s celkovým inštalovaným výkonom 68 MW budú podporené aj z Plánu obnovy a odolnosti SR. Prvá výzva s alokáciou 15 miliónov eur by malo Ministerstvo hospdárstva SR vyhlásiť už v októbri 2022.  

Legislatívne vákuum v oblasti "bateriek" sa zmení transpozíciou zimného balíka EÚ. Novely zákona o energetike a zákona o regulácii v sieťových odvetviach prednedávnom schválila vláda a na najbližšej schôdzi Národnej rady SR o nich budú rokovať poslanci. Po schválení primárneho rámca bude nasledovať tvorba sekundárnej legislatívy, ktorú zadefinuje ÚRSO.   

Všetky novinky sa podarí pretaviť do reality až v budúcom roku. Aplikačná prax ale ukazuje, že výrobcovia elektriny, ktorí prevádzkujú batériové systémy, by privítali zmeny oveľa skôr.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať