ÚRSO konzultuje zmenu pravidiel trhu s elektrinou a plynom

19. 12. 2019

V medzirezortnom pripomienkovom konaní je aktuálne novela pravidiel trhu s elektrinou a plynom. Predpis ÚRSO by mal v novom znení platiť od polovice februára 2020.
Zdroj: Freepik

Regulačný úrad predstavil návrh zmien vyhlášky, ktorá ustanovuje pravidlá pre fungovanie trhov s elektrinou a plynom. Úpravy sa týkajú hlavne elektroenergetiky, najmä s ohľadom na výkon činnosti zúčtovateľa podpory, nakoľko táto činnosť prejde z troch prevádzkovateľov regionálnych distribučných sústav na OKTE, spresnenia používania typových diagramov či zosúladenia právnej úpravy týkajúcej sa platby za podiel na nákladoch za regulačnú elektrinu s príslušným sieťovým predpisom EÚ.

Zmeny sa dotknú oblasti poskytovania údajov jednotlivými účastníkmi trhu, finančných tokov medzi subjektami, uplatňovania a oslobodenia od platby tarify za prevádzkovanie systému a za systémové služby a spôsobu určovania vlastnej spotreby pri výrobe elektriny. Tiež sa upravujú náležitosti zmlúv o poskytovaní údajov, o povinnom výkupe elektriny aj o povinnom prevzatí zodpovednosti za odchýlku, menia ustanovenia týkajúce sa postavenia dodávateľov poslednej inštancie v prípade zlyhania výkupcu elektriny a postavenia OKTE pri vyhodnotení a zúčtovaní odchýlky a centrálnej fakturácii.

Pokiaľ ide o trh s plynom, ÚRSO upravuje ustanovenie o oznamovaní zmeny ceny plynu a umožní distribúciu plynu pre viacerých dodávateľov do nadväzujúcej siete aj v prípade, že v nej nie sú odberné miesta vybavené meraním typu A alebo B.

Celkové náklady OKTE, ktoré bude potrebné vynaložiť v prvom roku implementácie nových činností ÚRSO odhadol vo výške asi 370 tisíc eur za rok 2020 a v ďalších vo výške približne 362 tisíc eur. Úsporu naopak pocítia traja regionálni distribútori a tiež výrobcovia elektriny s právom na podporu.

V rámci predbežného pripomienkovania boli obzvlášť aktívne spoločnosti Západoslovenská distribučná a ZSE Energia, ktoré chceli do vyhlášky zahrnúť viacero zmien. Avšak úrad im takmer všetky zmietol zo stola najmä preto, že boli nad rámec legislatívneho zámeru vyhlášky.

Návrh novely vyhlášky je aktuálne možné pripomienkovať do 17. januára. Nové pravidlá by mali nadobudnúť účinnosť od 15. feburára 2020.

Mohlo by vás zaujímať