ÚJD potrebuje pri spúšťaní Mochoviec externú pomoc. Nebude to lacné

7. 5. 2021

Kvôli obmedzeným kapacitám jadrového dozoru bude pri spúšťaní tretieho a štvrtého bloku elektrárne v Mochovciach nevyhnutná aj vedecko-technická podpora externých špecialistov. Náklady na ňu vyjdú štát na takmer 3 milióny eur.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Od sprevádzkovania posledného jadrového reaktora ruského dizajnu VVER v strednej Európe uplynulo viac než dvadsať rokov. Už onedlho k nim pribudne ďalší. Dostavba tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach sa pomaly ale isto dostáva do cieľovej rovinky. Zavezenie paliva, po ktorom sa reaktor premiérovo uvedie na minimálny kontrolovaný výkon, je otázkou už najbližších mesiacov. Nasledovať bude energetické spúšťanie a celý proces sa zopakuje pri štvrtom bloku. Pri kontrole náročného postupu v najbližších rokoch sa Úrad jadrového dozoru (ÚJD)  nezaobíde bez vedecko-technickej podpory zvonka.

Zapojenie externých špecialistov do tohto procesu je podľa ÚJD nevyhnutné. „Nakoľko ide o veľké množstvo posudzovacích činností v relatívne krátkodobom horizonte, ÚJD SR nemá vlastné kapacity v potrebnom rozsahu,“ uviedla Miriam Vachová, riaditeľka kancelárie z ÚJD.

Jadrový dozor upozorňuje na neopakovateľný a relatívne krátkodobý charakter operácie. Pôjde totiž o posledné bloky daného typu, ktoré sa budú uvádzať do prevádzky, pričom odhadovaná dĺžka trvania tohto procesu je niekoľko rokov. „Je efektívnejšie použiť externú podporu rozhodovacích činností ako dlhodobo držať v stave zamestnancov - vysokošpecializovaných odborníkov, ktorí po ukončení spúšťania MO34 nebudú využiteľní v takom počte, aký je potrebný aktuálne,“ zdôraznila Vachová pre portál energoklub.sk.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať