Svetová spotreba uhlia dosiahla v roku 2022 rekord

28. 12. 2022

Medzinárodná energetická agentúra vyhodnotila, že hoci globálny dopyt po uhlí tento rok stúpol len o 1,2 %, aj tak to predstavuje rekordnú úroveň spotreby. V Európe ide podľa agentúry o dočasný stav v dôsledku poklesu dodávok ruského plynu.

Zdroj: Slovenské elektrárne, a. s.

Využívanie uhlia vo svete v roku 2022 vzrástlo o 1,2 % a prekročilo prvýkrát hranicu 8 miliárd ton ročne, čím bol prekonaný doterajší rekord z roku 2013. Uviedla to Medzinárodná energetická agentúra (IEA) vo svojej decembrovej správe. Jej odborníci predpokladajú udržanie úrovne vysokej spotreby uhlia až do roku 2025, a to z dôvodu veľkého dopytu v ázijských krajinách s rozvíjajúcou sa ekonomikou. Vyššie využívanie uhlia so sebou, prirodzene, prináša aj zvýšenie emisií oxidu uhličitého.

IEA uvádza, že vysoké ceny zemného plynu viedli k tomu, že štáty sa viac spoliehali na výrobu elektriny z uhlia, pričom ale zároveň spotreba elektriny aj výkon priemyslu klesali. Naopak rástla výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov.

Najväčšími producentmi uhlia, u ktorých sa predpokladajú tohtoročné rekordné výsledky, sú Čína, India a Indonézia. Okrem ceny plynu sa tento rok zvýšila aj cena uhlia, a to najmä v mesiacoch marec a jún, k čomu okrem iného prispelo aj nepriaznivé počasie v Austrálii, ktorá je kľúčovým medzinárodných hráčom na trhu dodávok uhlia. Napriek pohodlným maržiam, ktoré tešia producentov uhlia však podľa agentúry nebadať veľké investície do projektov na export suroviny. To odzrkadľuje opatrnosť investorov a ťažobných firiem pokiaľ ide o strednodobé a dlhodobé vyhliadky pre uhlie.

V Európe, ktorá je zasiahnutá znížením dodávok zemného plynu z Ruska, sa spotreba uhlia zvýšila druhý rok po sebe. Dôvodom bola nižšia výroba elektriny z vody a tiež z jadra kvôli poveternostným podmienkam a tiež technickým problémom v atómových blokoch vo Francúzsku. Viaceré uhoľné elektrárne, ktoré boli predtým odstavené sa preto reštartovali alebo presunuli do zálohy – v Nemecku sa to týkalo až 10 GW inštalovaného výkonu.
Zdroj: International Energy Agency, Coal 2022

Rast významu uhlia je však dočasný jav a do roku 2025 IEA predpokladá jej pokles v Európskej únii– zo 478 miliónov ton v roku 2022 na 371 miliónov ton v roku 2025. Obzvlášť pri výrobe elektriny tento zdroj nahradia obnoviteľné zdroje energie.

Mohlo by vás zaujímať