Sulík ukázal prvú mobilnú čerpačku na vodík. V prevádzke bude dva roky

21. 2. 2022

Čerpacia stanica prenajatá na dva roky poslúži na prezentačné účely pre verejnosť.
Zdroj: Freepik

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) ešte v lete minulého roka vyhlásila verejné obstarávanie na zabezpečenie dvoch vodíkových čerpacích staníc. Predmetom zákazky boli menšia čerpačka s minimálnym plniacim tlakom 350 barov, ktorá mala byť mobilná, ale aj výkonnejšia stanica s tlakom na úrovni aspoň 700 barov umiestnená v Bratislave. Pôvodne mali byť obidve v prevádzke už od októbra 2021, ale dodávateľa sa v tendri  nepodarilo nájsť.

Na ďalší pokus to už vyšlo, ale iba v prípade menšej mobilnej čerpačky. Dodávateľom sa stala spoločnosť Air Products Slovakia, ktorá sa ako jediná prihlásila do obstarávania. Hodnota zákazky je 362 tisíc eur bez DPH, hoci pôvodne sa odhadovalo 638 tisíc eur bez DPH. Projekt sa bude financovať EÚ z Operačného programu Kvalita životného prostredia. 

Sulík: Bezuhlíková budúcnosť patrí aj vodíku

Čerpačku uviedol v Trnave do života minister hospodárstva Richard Sulík. Zariadenie bude dočasne využívať Trnavský samosprávny kraj v priestoroch spoločnosti Arriva. „Spoločnosť sa postupne mení na bezuhlíkovú a zaväzuje sa k alternatívnym riešeniam. Jedným z takýchto na Slovensku je i vodík. Sme na začiatku vývoja, ktorý bude trvať desiatky rokov. Ale dnes sme dosiahli jeden z ďalších míľnikov, čomu som veľmi rád,“ povedal minister Sulík.

Verejnosť sa bude môcť zoznámiť s vodíkovými autami aj infraštruktúrou a na vlastnej koži zažiť, čo znamená vodíkový pohon v rámci interaktívnych podujatí organizovaných SIEA. 

Generálny riaditeľ SIEA dnes informoval, že podujatia sa postupne uskutočnia vo všetkých krajských mestách. „SIEA dlhé roky podporuje inovácie a nové technológie, ktoré prispievajú k efektívnemu využívaniu energie a zároveň myslia na životné prostredie. Preto sme sa zamerali aj na vodík, ktorý má široké možnosti využitia. V samotnej doprave sa s ním ráta ako s palivom nielen pre osobné autá, ale aj nákladné automobily, autobusy, vlaky a v budúcnosti aj pre lode a lietadlá. A keď chceme držať krok s vyspelými krajinami, je dôležité, aby Slovensko bolo súčasťou týchto nových trendov vo svete,“ uviedol Peter Blaškovitš v Trnave.

Technická špecifikácia mobilnej čerpacej stanice

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať