Prepravili menej plynu. Ako pokles tranzitu mení investičné plány Eustream

16. 1. 2024

Spoločnosť Eustream vlani prepravila 16 miliárd metrov kubických plynu, čo predstavuje medziročný pokles o takmer 39 %. Pokles dopytu po kapacite z východu ovplyvňuje aj investičnú stratégiu slovenského prepravcu. Kvôli prebiehajúcej vojne na Ukrajine pozastavil viacero rozvojových projektov.

Zdroj: EPH

Prostredníctvom slovenského plynovodného systému bolo v roku 2023 prepravených viac než 16 miliárd metrov kubických (m3) zemného plynu. Vyplýva to z údajov spoločnosti Eustream, ktorá tranzitnú sieť prevádzkuje. Štatistika je potvrdením klesajúceho trendu. 

Primárny dôvod signifikantného znižovania prepravy z východu na západ je geopolitický. V dôsledku vojny na Ukrajine tečie do Európy stále menej plynu od Gazpromu. A na trhu neexistujú náznaky, že by sa v tomto smere malo niečo zmeniť. Otáznik visí nad rokom 2025, keďže koncom tohto roku vyprší dlhodobý prepravný kontrakt medzi Ruskom a Ukrajinou.

Ako Eustream prekopal svoju investičnú stratégiu

Novým reáliám na trhu sa prispôsobuje aj Eustream. Vďaka strategickým investíciám do rozvoja siete sa môže firma zamerať aj na prepravu v smere sever - juh, rovnako tak v smere zo západu na východ, konkrétne z Česka a Rakúska smerom na Ukrajinu. V kontexte budúcnosti smeruje úsilie domáceho prepravcu do projektu Solidarity Ring, ktorý je zameraný na zvýšenie dodávok z Azerbajdžanu. Ak by sa realizoval, do EÚ by mohlo v krátkodobom horizonte a pri minimálnych úpravách existujúcej infraštruktúry prúdiť 5 mld. m3 plynu z Kaspickej oblasti cez Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko.

Pokles tranzitu ruského plynu ovplyvňuje investičnú stratégiu Eustream. Firma sa rozhodla pozastaviť rozvoj niektorých projektov, ktoré boli rozbehnuté alebo sa s ich realizáciou rátalo.  

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať