Šéfka ÚJD: Tretí blok v Mochovciach sa pripravuje na opakovaný náhrev

22. 11. 2019

Tretí blok jadrovej elektrárne v Mochovciach čaká reparát vybraných častí horúcej hydroskúšky. Podľa predsedníčky Úradu jadrového dozoru SR Marty Žiakovej by sa mala začať 10. decembra 2019 a potrvá zrejme do konca januára budúceho roka.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Kým bude možné začať s procesom fyzikálneho spúšťania na treťom bloku AE Mochovce, Slovenské elektrárne musia odstrániť viacero nedostatkov, ktoré identifikoval Úrad jadrového dozoru. Z pohľadu ďalšieho pokračovania označila predsedníčka ÚJD Marta Žiaková za kľúčové zopakovanie horúceho náhrevu. „Ten je možné spraviť až potom, keď budú vymenené káble, ktoré boli identifikované ako vadné od výrobcu,” komentovala nekvalitnú dodávku signalizačných káblov jedného z dodávateľov. „Toto potrvá nejaký čas.”

Termín opakovania časti horúcej hydroskúšky na treťom bloku je už známy. „Opakovaný náhrev by sa mal začať 10. decembra 2019 a pokračovať pravdepodobne až do konca januára budúceho roka, pretože tam prebiehajú nejaké nadstavenia systémov, ktoré sa nezrealizovali v tom prvom kroku,“ povedala pre informačný portál energoklub.sk.

Žiaková zároveň upozornila na to, že rozsah prebiehajúcich prác je oveľa komplexnejší. „Stále ešte prebieha kontrola zhody na sekundárnom okruhu. Tam kontrolujeme, či je elektráreň naozaj postavená tak, ako bola vyprojektovaná. Sú tam niektoré veci, ktoré zatiaľ nevedia zdokumentovať (Slovenské elektrárne - pozn. red.), takže musia použiť stanovené postupy.“

Fyzikálne spúšťanie bloku, ktoré sa začína zavezením paliva, je podmienené vydaním povolenia ÚJD. V tom čase musia byť ukončené všetky prevádzkové testy technologických systémov, meraní a napájania. „Uvidíme ako sa im bude dariť pri odstraňovaní závad.“ 

K termínu zavezenia palivových tyčí sa Žiaková vyjadruje zdržanlivo. Úlohou ÚJD je podľa nej dohliadať na bezpečnosť a spoľahlivosť prevádzky. „Teraz to vyzerá, podľa odhadov Slovenských elektrární, na koniec prvého štvrťroka alebo začiatok druhého štvrťroka 2020.“ 

Po skončení fyzikálneho nasleduje fáza energetického spúšťania bloku, kedy po prvýkrát dôjde aj k pripojeniu turobogenerátorov k elektrickej sieti. Potom nasleduje skúšobná prevádzka bloku, počas ktorej už blok vyrába elektrinu na komerčné účely.

Stiahnutá kandidatúra MAAE

Marta Žiaková kandidovala na predsedníčku Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Svoju kandidatúru napokon stiahla. „V princípe išlo o deklaráciu z príslušných kruhov, že očakávajú skôr diplomata, ktorý bude mať technických poradcov a nie technika, ktorý by mal diplomatických poradcov,“ vysvetlila pre informačný portál energoklub.sk. Za nového generálneho riaditeľa MAAE bol zvolený Rafael Mariano Grossi z Argentíny, ktorý by sa mal ujať funkcie začiatkom budúceho roka.

Mohlo by vás zaujímať