Pri kotlíkových dotáciách sa bude zohľadňovať aj efektívnosť

27. 6. 2019

Už na jeseň by mal envirorezort spustiť kotlíkové dotácie. Jednou z podmienok pri preplácaní výmeny starých kotlov na tuhé palivá za zariadenia, ktoré spaľujú zemný plyn, má byť aj vyhodnotenie efektívnosti.

Zdroj: Freepik
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo už na jeseň spustiť očakávané kotlíkové dotácie. Nevyhovujúce kotly na uhlie alebo drevo budú môcť domácnosti vymeniť za ekologickejšiu alternatívu na zemný plyn. Presné podmienky poskytnutia podpory zatiaľ nepoznáme. Rovnako nie je jasné, koľko percent z finálnej investície bude štát žiadateľom preplácať. Isté je, že vyhodnocovať sa bude efektívnosť. „Je stanovená podmienka vyhodnotenia efektívnosti aj ušetrených emisií. Bude sa to riešiť,” potvrdil Pavol Široký, analytik Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) a jeden zo spoluautorov Envirostratégie 2030.

Na kotlíkové dotácie je vyčlenených približne 30 miliónov eur. Pôvodne envirorezort počítal s tým, že podporované projekty sa budú prioritne realizovať vo vybraných oblastiach, ktoré si vyžadujú osobitnú ochranu ovzdušia. Podľa Širokého však takéto nastavenie programu nakoniec nebude možné kvôli faktoru konkurencieschopnosti, resp. možnému zvýhodňovaniu selektovanej skupiny uchádzačov. Dotačný program však podľa neho napriek tomu prispeje k zníženiu tuhých znečisťujúcich látok. Informoval o tom na nedávnej diskusii portálu EurActiv.

K hlavným zdrojom znečistenia ovzdušia na Slovensku patrí spaľovanie tuhých palív domácnosťami počas vykurovacej sezóny. Dlhodobým problémom sú práve kritické prachové častice. Podľa štatistík MŽP SR u nás vykuruje tuhými palivami viac než 125 tisíc rodinných domov. Takmer 90 % z nich pritom využíva zastarané a neefektívne kotly, v ktorých spaľujú prevažne drevo, v menšej miere aj uhlie alebo uhoľné brikety.

Stratégiu environmentálnej politiky Slovenskej republiky do roku 2030 (Envirostratégiu 2030) schválila vláda vo februári. Okrem podpory efektívnejších kotlov analytici IEP navrhujú, aby sa kontroly emisných štandardov a energetická účinnosť týkali aj malých spaľovacích zariadení. Nezávislé orgány by tiež mali kontrolovať a sankcionovať nelegálne spaľovanie odpadov v domácich kúreniskách. K ďalším plánovaným opatreniam patrí aj regulácia trhu s kotlami do 0,3 MW s tým, že na trhu budú len zariadenia spĺňajúce emisné limity. Tam, kde to je technicky a ekonomicky výhodné, sa majú uprednostňovať existujúce systémy centrálneho zásobovania teplom.

Mohlo by vás zaujímať