Vláda schválila novelu zákona o EIA. Môže urýchliť aj energetické projekty

27. 3. 2024

Zámer envirorezortu zrýchliť a zjednodušiť proces posudzovania environmentálnych vplyvov pokračuje v legislatívnom procese. Očakávania pri uľahčení povoľovania veterných elektrární sa zatiaľ nenaplnili. Naopak výstavba vodných elektrární má zelenú.

Zdroj: EPH

Takmer 400 zásadných pripomienok v skrátenom pripomienkovom konaní, pokračujúce rozpory s organizáciami zastupujúcimi verejnosť, chýbajúce prerokovanie tripartity aj legislatívnej rady vlády – napriek týmto skutočnostiam vláda v stredu 27. marca schválila novelu zákona o vplyvoch na životné prostredie a posunula ju do ďalšieho legislatívneho procesu.

Súčasný zákon o posudzovaní vplyvov bol prijatý pred takmer 20 rokmi a odvtedy bol novelizovaný viac než 20 krát. Na jeseň tohto roku chystá ministerstvo životného prostredia ešte druhú novelu tohto zákona. Vyžaduje ju okrem iného reforma z Plánu obnovy a odolnosti, keďže do aktuálnej novely neboli zapracované všetky požiadavky.

K poslednej väčšej novele zákona došlo v súvislosti s revíziou smernice č. 2011/92/EÚ z roku 2014. Zastaraný model uplatňovania procesov často v praxi viedol k neodôvodneným prieťahom a stagnácii EIA procesov v Slovenskej republike, priznalo ministerstvo životného prostredia v dôvodovej správe.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať