Osud ropovodu do Schwechatu je spečatený. Neverí v neho už ani Transpetrol

14. 4. 2020

Potenciál výstavby ropovodu vedúceho z Bratislavy do rakúskej rafinérie vo Schwechate sa znížil na absolútne minimum. Štátny Transpetrol, ktorý je väčšinovým akcionárom spoločnosti BSP Pipeline, považuje pravdepodobnosť realizácie projektu za nízku a pristúpil k stopercentnému zníženiu hodnoty jeho aktív. Štátneho tajomníka Karola Galeka sme sa pýtali, aký postoj zaujme MH SR.

Zdroj: Freepik

Nad budúcnosťou ropovodu Bratislava-Schwechat Pipeline (BSP) sa zmráka už dlhodobo, no doteraz sa žiadny vládny kabinet neodhodlal vyriecť nad projektom definitívny ortieľ. Štátom vlastnený prepravca ropy Transpetrol, ktorý drží v spoločnosti BSP Pipeline 74 % akcií a zvyšných 26 % ovláda rakúsky koncern OMV, dlhé roky pumpoval do tohto projektu nemalé finančné prostriedky. Štedrosť štátneho podniku nezastavil ani odpor verejnosti alebo postoj bratislavskej samosprávy proti trasovaniu ropovodu, resp. zrealizovaná modernizácia prepojenia Družba – Adria, ktorá z pohľadu energetickej bezpečnosti ponúka Slovensku alternatívnu trasu zásobovania ropou z juhu.

Minulý rok dostala vtedajšia vláda Petra Pellegriniho na stôl novú štúdiu uskutočniteľnosti. Dokument, na základe ktorého sa malo rozhodnúť o ďalšom postupe, malo ministerstvo hospodárstva k dispozícii už od mája 2019. Majoritný akcionár firmy ani vláda o pokračovaní, resp. zastavení projektu napriek tomu nerozhodli. Ropovod BSP sa dokonca v závere vlaňajška opätovne dostal na štvrtý európsky zoznam projektov spoločného záujmu (PCI).

Transpetrol vložil do spoločnosti BSP Pipeline formou pôžičiek a dodatkov zmlúv niekoľko miliónov eur. Históriou projektu a finančným záväzkom sme sa bližšie zaoberali v minuloročnom texte. Štátny podnik nedávno posudzoval návratnosť investície a poskytnutie dlhodobej pôžičky.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať