Europoslanci vyzývajú Nemecko, aby podporilo embargo na Putinove energie

25. 4. 2022

Signatármi výzvy adresovanej pre nemeckého kancelára Olafa Scholza je aj trojica europoslancov zo Slovenska. EÚ podľa nich platí Putinovmu režimu 800 miliónov eur denne za energie a pomáha financovať vojenskú agresiu Ruska na Ukrajine. 

Zdroj: European Parliament

Nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi adresovalo výzvu 50 poslancov európskeho parlamentu, ktorí ho otvorenom liste žiadajú, aby Berlín podporil okamžité embargo na dovoz energetických surovín z Ruska. Signatárom je aj trojica slovenských europoslancov, Vladimír Bilčík, Ivan Štefanec a Miriam Lexmann, ktorí sú členmi frakcie Európskej ľudovej strany.

Poslanci Európskeho parlamentu v uznesení, ktoré plénum prijalo dňa 7. apríla 2022 vyzvali členské štáty, aby prijali embargo na dovoz ropy, uhlia, jadrového paliva a plynu z Ruska.

Jediným razantnejším opatrením v oblasti energetiky zo strany EÚ zostáva zákaz dovozu uhlia z Ruska, ktorý bol súčasťou piateho balíka sankcií Európskej komisie. Do platnosti vstúpi od 10. augusta 2022. Aj kvôli tomu sa očakáva zvýšený dopyt po uhlí zo strany krajín EÚ, ktoré sa budú chcieť predzásobiť surovinou pred nadchádzajúcou vykurovacou sezónou. Alternatívou ruskému uhliu by mohli byť dodávky z Kolumbie, JAR, Austrálie alebo Číny.

Členské štáty EÚ ale doteraz neboli schopné dohodnúť sa na plnohodnotnom ruskom energetickom embargu, ktoré by na agresora zafungovalo. EÚ podľa signatárov výzvy platí režimu Vladimíra Putina na dennej báze približne 800 miliónov eur a pomáha tým financovať ruské vojenské ťaženie na Ukrajine. Europoslanci negatívne vnímajú aj fakt, že EÚ nevylúčila všetky ruské banky z medzinárodného platobného systému SWIFT. Doterajšie sankcie sa totiž nevzťahujú na Gazprombanku alebo Sberbank, teda kľúčové ruské banky vo vlastníctve štátu, cez ktoré tečú financie od európskych firiem za dodávky energetických nosičov.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať