Odberatelia dotujú slnko a fosílne palivá takmer rovnakou sumou

17. 7. 2019

Slovenské odberatelia elektriny minulý rok podporili obnoviteľné zdroje sumou asi 378 miliónov eur. Ďalších 97 miliónov eur od nich skasírovali kogeneračky, ktoré spaľujú predovšetkým zemný plyn alebo uhlie. Ako si tzv. zelený doplatok prerozdelili jednotlivé typy zdrojov?

Zdroj: Freepik

Všetci odberatelia sa vo svojich účtoch za elektrinu skladajú na podporu výroby zo zdrojov, ktoré sú považované za ekologické, resp. vysoko účinné. Ide predovšetkým o solárne elektrárne, bioplynové stanice, či elektrárne spaľujúce biomasu. Druhou veľkou dotovanou kategóriou sú kogeneračné zariadenia, ktoré z fosílnych palív, ako je zemný plyn, čierne či hnedé uhlie, spolu s elektrinou vyrábajú aj teplo. To následne slúži na vykurovanie budov využívaných na bývanie, ale tiež pre firemných odberateľov.

Doplatok, ktorí odberatelia platia, sa skrýva v tzv. tarife za prevádzkovanie systému (TPS). Jej výšku stanovuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a okrem obnoviteľných zdrojov energie a kombinovanej výroby peniaze smerujú aj na dotovanie ťažby a spaľovania domáceho uhlia a v nepatrnej výške aj niektoré činnosti operátora trhu OKTE.

TPS je aktuálne vo výške 25,988 €/MWh, čo je o euro menej oproti jej predchádzajúcej hodnote. Najväčšiu časť tarify tvorí podpora obnoviteľných zdrojov. Vo výsledku sa podľa údajov ÚRSO odberatelia minulý rok na doplatok vyzbierali sumou viac než 475 miliónov eur, z toho 80 % (asi 378 mil. €)  šlo na OZE a 20 % (asi 97 mil. €) na vysoko účinnú kogeneráciu.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať