O malých modulárnych reaktoroch sa uvažuje v Česku aj v Poľsku, na Slovensku zatiaľ nie sú témou

28. 2. 2023

Predstavujú budúcnosť odvetvia? Prečo sa u nás zatiaľ nerozvíja žiaden konkrétny projekt malého modulárneho reaktora sme sa pýtali Úradu jadrového dozoru SR, jediného domáceho prevádzkovateľa atómiek, Slovenských elektrární, aj jadrového experta Vladimíra Slugeňa, dlhoročného šéfa Slovenskej nukleárnej spoločnosti. 

Zdroj: Nu Scale Power

Česko aktívne hľadá lokality pre malé modulárne reaktory (z angl. small modular reactors - SMR). Skupina ČEZ plánuje v rámci svojej dlhodobej vízie do roku 2040 postaviť malé modulárnej reaktory s inštalovaným výkonom viac než 1000 MW. Za výhodu SMR sa považuje možnosť ich sériovej výroby. Doručiť ich na miesto určenia je možné v niekoľkých moduloch, čo sa prejaví v zrýchlení výstavby, ale aj znížení celkových nákladov. 

Prvý malý modulárny reaktor v ČR by mal vyrásť na osvedčenej lokalite neďaleko juhočeskej jadrovej elektrárne Temelín. Stať by sa tak malo ešte pred spustením nového bloku, s ktorým sa počíta ešte pred rokom 2040. Na príprave spolupracuje ČEZ s dcérskou s firmou ÚJV Řež.

Pri uvažovaní o výstavbe malých modulárnych reaktorov dáva pre ČEZ najväčší zmysel lokalizovať ich na miesta dožívajúcich uhoľných elektrární a popri elektrine v nich v budúcnosti vyrábať tiež teplo pre vykurovanie regiónov. Ďalšie SMR mohli vyrásť na mieste uhoľných elektrární Dětmarovice blízko Ostravy alebo v obci Tušimice v okrese Chomutov.

Analýzy skupiny ČEZ sa zaoberajú aj ďalšími lokalitami, napríklad územím elektrární Prunéřov, Ledvice, Poříčí a Mělník. Projekt v mieste elektrárne v Poříčí neďaleko Trutnova však už štúdia neodporučila ďalej rozvíjať. Dôvodom je v tomto prípade prítomnosť aktívneho zlomu v blízkosti lokality, čo umiestnenie jadrového zariadenia automaticky vylučuje.

„Malé modulárne reaktory nie sú náhradou veľkých jadrových blokov, ale doplnením energetického mixu ČR ako vhodná náhradu uhoľných elektrární a veľkých teplární. Program výstavby SMR znamená veľkú príležitosť pre českú ekonomiku – ponúka sa výroba jadrových zariadení do dodávateľského reťazca, vytvorenie regionálneho servisného a tréningového centra. Aby boli využité príležitosti programu SMR, je potrebné konať rýchle,“ uviedol Tomáš Pleskač, člen predstavenstva a riaditeľ divízie nová energetika spoločnosti ČEZ.

Jednotlivé lokality musia prejsť filtrom ďalších intenzívnych prieskumných a monitorovacích prác, kým bude jasné, či sú vhodné pre umiestnenie mového jadrového zdroja. Prieskumné práce, ktoré sa začali v prvej polovici februára tohto roka, sú zamerané na vylúčenie existencie aktívnych tektonických zlomov, posúdenie hydrogeológie územia aj na analýzu podložia. Táto fáza prác bude podľa odhadov ukončená na jeseň 2023. Prieskum lokality zaberie podľa odhadov 3 až 5 rokov, až následne sa môže začať povoľovací proces.

Skupina ČEZ už predtým podpísala memorandá o spolupráci v oblasti malých modulárnych reaktorov so spoločnosťami NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EDF, Westinghouse, KHNP a Holtec. Do výskumu a vývoja partnerov sa plánuje ČEZ zapojiť prostredníctvom ÚJV Řež.

Čítajte ďalej: 

  • Ako sa na problematiku možného rozvoja SMR pozerajú Slovenské elektrárne
  • ÚJD: Riešime licencovanie SMR. Na Slovensku konkrétne aktivity neevidujeme 
  • Šéf SNÚS: Prečo si v SR kladie málo otázok o malých modulárnych reaktoroch

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať