Novelizácia pravidiel trhu ÚRSO: Čo sa dostalo do zbierky zákonov?

21. 12. 2023

Prvá novelizácia pravidiel trhu s elektrinou a zemným plynom je na svete. Z pôvodného návrhu regulačného úradu ÚRSO, ktorý prešiel procesom medzirezortného pripomienkovania, sa do finálneho znenia predpisov dostalo iba minimum. Pozreli sme sa na hlavné zmeny, ktoré budú platné už o niekoľko dní.  

Zdroj: Freepik

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) rozbehol v lete novelizáciu pravidiel trhu s elektrinou (č. 207/2023) a pravidiel trhu so zemným plynom (č. 208/2023). Potrebu úpravy iba niekoľko týždňov potom, čo vstúpili do účinnosti obidva vykonávacie predpisy (stalo sa tak 1. júla 2023) vtedy odôvodnil ÚRSO potrebou dotiahnutia viacerých detailov. Zriadených bolo päť pracovných skupín, ktoré zbierali námety od účastníkov trhu.

Výsledkom boli rozsiahle materiály, ktoré sa v septembri dostali do medzirezortného pripomienkového konania (MPK). ÚRSO v rámci MPK obdržal stovky pripomienok od subjektov podnikajúcich v odvetví. Po ich vyhodnotení sa návrhom zaoberala príslušná Komisia Legislatívnej rady Vlády SR. Medzičasom došlo k výmene na poste predsedu ÚRSO - Andreja Jurisa nahradil Jozef Holječník. Definitívne znenie vyhlášky o pravidlách trhu s elektrinou a vyhlášky o pravidlách trh s plynom bolo dnes (21. 12. 2023) publikované v Zbierke zákonov. Do finálneho znenia sa z pôvodných návrhov však dostala iba malá časť.

Aké zmeny v pravidlách trhu budú účinné od januára 2024?

Z pohľadu dodávateľov bola zásadná zmena v procese poskytovania fakturačných dát. Kým doteraz im údaje potrebné na vyúčtovanie za združenú dodávku elektriny poskytovali distribučné spoločnosti, od 15. januára 2024 mala túto úlohu prebrať spoločnosť OKTE.

Dodávatelia žiadali o predĺženie tejto lehoty. Ich hlavný argument spočíval v potrebe prispôsobenia svojich IT systémov na túto komplexnú zmenu vrátane otestovanie riešenia a vyladenia možných nedostatkov. Pôvodný termín by podľa nich mohol ohroziť riadne vyúčtovanie dodávky a distribúcie elektriny, ako aj ostatných regulovaných služieb. Predĺženiu lehoty sa nebránila ani OKTE, ktorá je v procese nasadzovania EDC. Téme sme sa komplexne venovali v tomto texte. Novelizované pravidlá trhu napokon túto lehotu predlžujú. Dodávatelia budú vykonávať fakturáciu na základe dát od distribútorov do 15. januára 2025.

Podľa pôvodného návrhu predloženého ÚRSO aj na základe vyhodnoteného MPK však malo dôjsť aj k ďalším zmenám. Dotknúť sa mali sprecizovania procesov pri zmene bilančnej skupiny a prenášaní zodpovednosti za odchýlku, ako aj viacerých implementačných aspektov medzi novými účastníkmi na trhu. Spomenuté úpravy, ktorým sme sa detailne venovali v tomto texte, do finálneho znenia vyhlášky regulačný úrad napokon nezaradil. Vypustené boli aj ďalšie navrhované úpravy, konkrétne sa vzťahovali na proces kreditného hodnotenia užívateľov regionálnych distribučných sústav a subjektov zúčtovania. 

Časť zmien v pravidlách trhu mala súvisieť s platformami na obstarávanie podporných služieb MARI a PICASSO. Spoločnosť SEPS ako prevádzkovateľ prenosovej sústavy sa má od 24. júla 2024 pripojiť k cezhraničným platformám na výmenu regulačnej elektriny. Vyhláška preto mala upravovať spôsoby obstarania, vyhodnocovania a ocenenia regulačnej elektriny po pripojení SEPS k týmto projektom. Ak si chce spoločnosť SEPS splniť svoje medzinárodné záväzky, ÚRSO bude musieť do leta tieto náležitosť upraviť.

Novelizovaná vyhláška o pravidlách trhu mala upravovať aj proces zmeny dodávateľa. Navrhované bolo vypustenie mechanizmu verifikácie žiadosti pôvodným dodávateľom v rámci zmenového procesu. Prechod zákazníka ku konkurencii by sa týmto zjednodušil. Hoci regulačný úrad v rámci procesu MPK argumentoval, že uvedená zmena má prispieť k posilneniu postavenia koncového odberateľa v procesoch, ktoré sú vykonávané na maloobchodnom trhu a v praxi zároveň dôjde k zosúladeniu zo zákonom o energetike, proces verifikácie zo strany pôvodného dodávateľa ostáva v platnosti.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať