Do čela ÚRSO sa vracia Jozef Holjenčík

6. 12. 2023

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví bude mať staronového šéfa. Ministerka Saková do funkcie predsedu nominovala Jozefa Holjenčíka.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Vláda dnes na návrh ministerky hospodárstva vymenovala nového šéfa energetického regulačného úradu. Stane sa ním Jozef Holjenčík, ktorý už v minulosti viedol úrad desať rokov.

Holjenčík je súdnym znalcom v odbore energetiky a elektrotechniky. V rokoch 2013 – 2017 bol aj prezidentom Slovenskej komory znalcov. V minulosti pôsobil ako podnikateľ v energetike a teplárenstve.

V ostatnom období pôsobil ako živnostník v oblasti výkonu znaleckej činnosti, výskumný pracovník FEI STU a energetický audítor. V médiách sa sporadicky vyjadroval ako energetický expert. Spolupracoval napr. s firmou Inštitút Monitoringu a Analýz, ktorá  poskytuje odborné služby v oblasti energetiky a sieťových odvetví.

Novo vymenovaný šéf úradu sa do čela ÚRSO dostal prvýkrát v máji 2007 najprv ako predseda Rady pre reguláciu. Zároveň vykonával funkciu predsedu ÚRSO. Šéfoval mu do februára 2017. Odstúpil po kauze s ističmi, ktorá mala spôsobiť zvýšenie cien elektriny, a po verejnom trhaní faktúr premiérom Robertom Ficom.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Po jeho odchode boli medializované aj ceny za posudky, ktoré boli súčasťou rozsiahlej kontroly regulovanej bázy aktív distribučných spoločností v roku 2016. Kvôli nej bol navýšený rozpočet úradu o 1,78 milióna eur a mala priniesť zníženie cien energií.

Genéza vedenia ÚRSO

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vznikol v roku 2001. Podľa európskej aj národnej legislatívy má postavenie hlavnej nezávislej národnej inštitúcie regulujúcej energetické sektory. Zároveň reguluje oblasť vodárenstva. Pôvodne predsedov ÚRSO menoval a odvolával prezident, po zmene zákona má od júna 2017 túto právomoc vláda.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať