Nezamestnaným baníkom by mal štát vyplácať nový príspevok

21. 8. 2019

Vládni poslanci chystajú pre bývalých baníkov zapísaných na úrade práce nové finančné kompenzácie. Výška a trvanie poberania štátneho príspevku má závisieť od počtu rokov, ktoré odpracovali pod zemou.

Zdroj: Freepik

Ťažbu hnedého uhlia v Hornonitrianskych baniach Prievidza (HBP) čaká postupný útlm. V roku 2023 sa ukončí dotovanie ťažby a výroby elektriny z domáceho uhlia v Elektrárni Nováky a je len ťažko predstaviteľné, že HBP by mohli obstáť na trhu bez pomocnej ruky štátu. Niekoľko tisíc ľudí si preto bude musieť nájsť prácu v inom odvetví. Kabinet začiatkom leta schválil akčný plán pre transformáciu hornej Nitry, ktorý by mal tieto dôsledky zmierniť.

Baníctvo na hornej Nitre bolo dlhé roky pod „ochrannou rukou“ vlád pod vedením Roberta Fica. Pre tých baníkov, ktorí si nové uplatnenie na trhu práce nenájdu, pripravili poslanci strany SMER-SD návrh zákona na vyplácanie nového kompenzačného príspevku. Všetko pôjde zo štátneho vrecka. Príspevok by mal vyplácať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Výška vyplácaného príspevku a jeho trvanie je odstupňované podľa počtu odpracovaných rokov. Návrh zákona určuje spôsob výpočtu výslednej sumy. Na minimálny príspevok 200 eur, ktorý je vyplácaný jeden rok, získava baník nárok, ak pracoval pod zemou aspoň 3 roky.

V prípade, že v bani odpracoval 6 rokov, mesačne si prilepší sumou vyše 250 eur, ktorá mu bude vyplácaná 2 roky. Pri baníkoch s desaťročnými skúsenosťami sa výška príspevku zvyšuje na 350 eur, ktoré môžu poberať 3 roky. Zamestnancovi, ktorý pracoval 15 rokov a viac, vzniká nárok poberať príspevok až po dobu 7 rokov. Napríklad pri baníkovi s dvoma dekádami pracovných skúseností výška príspevku dosiahne hodnotu takmer 600 eur.

Ak návrh zákona prejde legislatívnym procesom, do účinnosti by mal vstúpiť od 1. januára 2020.

Nejde pritom o jediné zvýhodnenie baníkov vyplývajúce zo zákona. V platnosti je osobitný príspevok pre baníkov, ktorý sa novelizoval v roku 2015 na návrh poslanca Pavla Pavlisa, ex-ministra hospodárstva a dnes šéfa Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR.

Poberatelia tohto osobitného príspevku nemajú mať nárok na nové kompenzácie. Vylúčení budú aj tí, ktorým sú priznané dávky výsluhového zabezpečenia pre policajtov a vojakov.

Podporné schémy aj v Európe

Podporné schémy pre zamestnancov banského priemyslu v regiónoch prechádzajúcich procesom utlmovania ťažby zavádzali viaceré štáty EÚ. Často používaným nástrojom sú schémy, ktoré umožnia baníkom skorší odchod do dôchodku. Takéto opatrenia sa uplatnilo napríklad v Nemecku pre baníkov starších ako 55 rokov. Ďalším nástrojom je tzv. dorovnanie príjmu, keďže sa predpokladá, že baníci, ktorí si nájdu novú prácu, si z hľadiska príjmu pohoršia. Posledným opatrením, ktoré je uplatňované, sú balíčky odstupného pre prepustených zamestnancov banského priemyslu. Odstupné môže byť v peňažnej forme, avšak môže byť kombinované aj s ďalšími benefitmi, ako napríklad rekvalifikácie.

Akčný plán pre transformáciu hornej Nitry predpokladá, že rovnaká kombinácia nástrojov môže byť uplatnená aj na Slovensku, kde odchod do predčasného dôchodku pre zamestnancov banského priemyslu už umožňuje v súčasnosti platná legislatíva.  V tomto prípade by pritom zdrojom financií nemusel byť výlučne štátny rozpočet ale tiež eurofondy či Globalizačný fond.

Analytik INESS Martin Vlachynský pre denník Nový čas okrem iného upozornil aj na iné zaniknuté odvetvia, napr. textilný priemysel, kde bývalí pracovníci podobné zvýhodnenie nemali.

Mohlo by vás zaujímať