MH SR odložilo dotácie na elektromobily

1. 4. 2020

Ministerstvo hospodárstva dočasne pozastavilo dotačný projekt na podporu kúpy elektromobilov. Dôvodom je súčasná situácia spôsobená šírením koronavírusu. Zrušené bolo aj druhé kolo výzvy na budovanie nabíjačiek.

Zdroj: Freepik

Rezort hospodárstva informoval, že doteraz podpísané zmluvy na kúpu elektrických vozidiel s vyše stovkou úspešných žiadateľov zostávajú v platnosti. Ich žiadosti o vyplatenie dotácie vybavuje ministerstvo priebežne. V prípade ďalších žiadostí pokračuje proces ich administratívneho spracovania a projekt bude pokračovať po skončení krízy.

MH SR zároveň rozhodlo o zrušení druhého kola výzvy na budovanie nabíjacích staníc. 

Ako vysvetlil štátny tajomník MH SR Karol Galek, „súčasná kríza zasiahla aj automobilový priemysel, časť podnikov pozastavila výrobu, čo môže spôsobiť nedostatok elektrických vozidiel na trhu.“ 

Obstaranie vozidla do 12 mesiacov od podpísania zmluvy je pritom zmluvnou podmienkou na poskytnutie dotácie. „Rozhodnutie o pozastavení dotačného projektu sme urobili v záujme kupujúcich, aby im nevypršala lehota, v ktorej si elektromobil môžu zabezpečiť,“ zdôraznil Galek.

Zároveň rezort hospodárstva pri svojom rozhodnutí o pozastavení dotačného projektu prihliadal aj na fakt, že jeho prípadné úplné zrušenie by malo negatívny vplyv na podnikateľské prostredie. 

Nové nabíjačky zatiaľ nebudú

Prvé kolo podpory budovania nabíjacích staníc bolo vyhlásené minulý rok v júli. Viac ako 70 miest a obcí si vďaka dotácii môže vybudovať nabíjaciu stanicu pre elektromobily s technológiou AC.

Vyčlenené peniaze sa vtedy úplne nevyčerpali a rezort hospodárstva tak plánoval navýšiť rozpočet v druhom kole až na 650 tisíc eur. Žiadosti sa mali podávať od 17. apríla. Nateraz je však osud ďalších dotácií neistý.

Mohlo by vás zaujímať