Akčný plán rozvoja elektromobility prešiel aktualizáciou

13. 6. 2023

Nová verzia akčného plánu rozvoja elektromobility má zlepšiť podmienky prechodu SR na udržateľnú mobilitu. Vládou schválený strategický dokument prekvapuje množstvom neaktuálnych údajov. Jeho revízia bola nevyhnutná kvôli Plánu obnovy, z ktorého bude financovaná väčšina podporných opatrení.

Zdroj: Freepik

Vláda na svojom pondelkovom rokovaní schválila na návrh Ministerstva hospodárstva SR Akčný plán pre rozvoj elektromobility. Obsahuje 16 opatrení, ktoré majú zlepšiť dostupnosť nabíjacej infraštruktúry, zintenzívniť proces dekarbonizácie dopravy a odklon od spaľovacích motorov. Rozdeľuje sa na finančné, legislatívne a podporné nefinančné opatrenia. 

Na realizácii dokumentu sa okrem rezortov hospodárstva a dorpavy podieľalo široké spektrum ďalších subjektov: Zväz automobilového priemyslu, Slovenská asociácia pre elektromobilitu, Slovenská inovačná a energetická agentúra a distribučné spoločnosti. 

Strategický materiál nadväzuje na pilotný akčný plán z roku 2019 a Národný politický rámec pre rozvoj trhu s alternatívnymi palivami. Medzičasom však došlo k zmenám v rámci automobilového segmentu, ale aj európskych politikách. Súčasťou balíka Fit for 55 bol návrh Nariadenia Európskeho Parlamentu a rady o zavádzaní infraštruktúry pre alternatívne palivá. Oproti predchádzajúcej smernici je nariadenie konkrétnejšie a prvýkrát stanovuje záväzné ciele pre členské štáty. V kontexte akčného plánu rozvoja elektromobility je rovnako kľúčový spomínaný Plán obnovy a odolnosti z roku 2021.

Vďaka prvému akčnému plánu sa naštartovalo budovanie batériového ekosystému v SR prostredníctvom IPCEI projektov. Zároveň bolo zavedené zrýchlené odpisovanie e-vozidiel alebo používanie zelených evidenčných čísel pre plne elektrické autá alebo plug-in hybridy.

Hoci Slovensko zaznamenalo progres v rozvoji nabíjacej infraštruktúry, približne polovica obyvateľov nemá prístup k domácemu nabíjaniu a v blízkosti ich domova nie je žiadny verejne prístupný nabíjací bod. Rozloženie infraštruktúry na území Slovenska je nerovnomerné. Najväčší problém je na mestských sídliskách. Veľká časť ľudí nemá prístup k nabíjačkám ani v práci, a tak je pre nich elektromobilita užívateľsky nedostupná.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať