Kogeneračky musia zverejňovať viac údajov. SOI plánuje kontroly

10. 4. 2019

Podľa zákona o podpore OZE sú výrobcovia elektriny kombinovanou výrobou povinní zverejňovať viacero informácií o účinnosti zdroja či dodávke tepla pre verejnosť prostredníctvom CZT. Ako sa líšia jednotlivé zariadenia? A ako SOI pristupuje ku kontrole dodržiavania novej povinnosti?

Zdroj: Freepik

Na základe novelizovaného zákona 309/2009 platí pre výrobcov elektriny kombinovanou výrobou nová povinnosť podľa paragrafu 4 ods. 5 písm. c). Výrobca elektriny kombinovanou výrobou (KVET) je povinný zverejniť každoročne do 28. februára na svojom webovom sídle celkovú účinnosť kombinovanej výroby, podiel dodávky tepla centralizovaným zásobovaním teplom (CZT) a podiel dodávky tepla pre verejnosť z celkovej dodávky tepla zabezpečovanej CZT za predchádzajúci kalendárny rok, ak ide o výrobcu elektriny preukazujúceho splnenie podmienok podpory pre rekonštruované alebo modernizované zariadenie.

Za nesplnenie tejto povinnosti môže Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) udeliť pokutu od 500 až do 100 000 eur.

Aby výrobca elektriny KVET nezabudol na splnenie tejto alebo akejkoľvek inej zákonnej povinnosti, môže využiť napríklad služby portálu legislativnepovinnosti.sk, ktorý upozorňuje široké spektrum regulovaných subjektov na rozsiahle množstvo povinností voči desiatkam inštitúcií.

Webové stránky viacerých výrobcov potvrdzujú, že k tejto povinnosti pristúpili zodpovedne. Verejnosť sa tak ľahšie dozvie o parametroch výroby, ktorú odberatelia dotujú prostredníctvom svojich faktúr za elektrinu. Kogeneračné jednotky, ktoré spaľujú predovšetkým zemný plyn alebo uhlie, si napríklad v roku 2017 rozdelili na doplatku sumu asi 115 miliónov eur.

Dohľad v praxi 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať