IEA: Svetový dopyt po rope tento rok klesne

10. 3. 2020

Po prvý raz za viac než desaťročie očakáva Medzinárodná energetická agentúra pokles dopytu po rope. V pesimistickom scenári očakáva dokonca prepad až o 730 tisíc barelov denne. Príčinou je šírenie koronavírusu a dopady na svetovú ekonomiku.

Zdroj: Freepik

Už vo februárovom výhľade IEA naznačila dočasný pokles globálneho dopytu po rope, keďže došlo k spomaleniu čínskej ekonomiky. Negatívny trend v nadväznosti na rozšírenie nákazy novým koronavírusom do ďalších asi 60 krajín vrátane Európy teraz potvrdila v marcovej správe. Svoju prognózu dopytu pre celý tento rok znížila krátko po tom, čo ceny suroviny na svetových trhoch padli o takmer 30 % a analytici začali hovoriť o cenovej vojne medzi Ruskom a Saudskou Arábiou. Na poslednom stretnutí kartelu OPEC s Ruskom sa totiž producenti ropy nedohodli na ďalšom predĺžení obmedzovania ťažby suroviny.

Tohtoročný dopyt po rope by sa tak mal pohybovať na 99,9 milióna barelov denne. V krajnom, pesimistickom scenári, ak by sa nedarilo zastaviť šírenie nákazy, by dokonca mohol klesnúť až o 730 tisíc barelov denne. Okrem ekonomiky a priemyslu v jednotlivých zasiahnutých krajinách sa totiž koronavírus prejavil aj v obmedzení osobnej aj komerčnej prepravy. Druhý rok po sebe predpokladá pokles aktivít v rafinérstve.
Zdroj: International Energy Agency

„V kombinácii s masívnym previsom ponuky a súčasným výrazným šokom v dopyte sme dnes svedkami situácie, ktorá nemá v dejinách trhu s ropou obdobu,“ uviedol výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol na sociálnej sieti. Nízke ceny navyše podľa neho môžu ohroziť financovanie základných oblastí ako vzdelávania či zdravotníctva v hlavných producentských krajinách. „Diverzifikácia sa tak stáva dôležitejšou a zároveň zložitejšou kvôli nedostatku financií na jej uskutočnenie,“ poznamenal.

Popri samotnom trhu s ropou však podľa IEA trend ovplyvní aj vývoj v ostatných energetických sektoroch, na trhu so zemným plynom, uhlím aj v odvetví obnoviteľných zdrojov energie.

Postupné zotavenie by mohlo nastať v druhej polovici roka 2020. V budúcom roku už IEA očakáva značné oživenie dopytu – mohol by narásť asi o 2,1 miliónov barelov denne. V ďalších rokoch by sa mal ročne zvyšovať približne o 800 tisíc barelov denne, a to z dôvodu zvyšovania účinnosti spaľovacích motorov či rozvoja alternatívnych pohonov na pozadí vládnych politík znižovania emisií skleníkových plynov.

 

Mohlo by vás zaujímať