IEA: V čase energetickej krízy tepelné čerpadlá expandujú

13. 12. 2022

Predaj tepelných čerpadiel po celom svete by mohol v nasledujúcich rokoch dosiahnuť rekordnú úroveň, predpokladá Medzinárodná energetická agentúra. Ružová budúcnosť najmä v Európe však so sebou prináša aj niekoľko výziev.

Zdroj: Freepik

Vykurovanie budov, či už ide o rodinné alebo bytové domy, kancelárie, školy alebo priemyselné objekty, je stále založené na fosílnych palivách, obzvlášť na plyne. Podľa údajov ÚRSO sa v roku 2021 na Slovensku viac než 54% tepla vyrobilo zo zemného plynu. Podľa podielu palív na výrobe nasledovali biomasa (17,2%), uhlie (12,7%), vykurovací olej (9,7%) a bioplyn (2,7%).

Medzinárodná energetická agentúra (IEA) vidí veľký potenciál zníženia závislosti na dovoze fosílnych palív v tepelných čerpadlách. Zároveň by mali pomôcť znížiť náklady na energie. Treba dodať, že podmienkou je, aby významne nezdražela elektrina, ktorá je pre pohon kompresora kľúčová.

Dopyt je a bude vysoký

V roku 2021 celosvetový predaj tepelných čerpadiel stúpol o takmer 15%, uvádza IEA. V prípade EÚ sa zaznamenal nárast predaja až o 35%. V dôsledku energetickej krízy sa podľa agentúry v tomto roku v niektorých európskych krajinách predaje zdvojnásobili. Ročný predaj čerpadiel v EÚ by mohol do roku 2030 narásť až na 7 miliónov. V roku 2021 predstavoval úroveň 2 miliónov tepelných čerpadiel.
Zdroj: Medzinárodná energetická agentúra

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať