Giganti RWE a E.ON sa dohodli na veľkej výmene biznis aktivít

13. 3. 2018

Zdroj: Freepik

Nemecké energetické koncerny RWE a E.ON oznámili, že dosiahli vzájomnú dohodu o predaji takmer 77 % akcií firmy innogy. Tá je dcérou RWE, z ktorej sa odčlenila v apríli 2016.

Po necelých dvoch rokoch existencie innogy sa skupina RWE rozhodla kontrolu nad svojou dcérskou firmou presunúť do rúk konkurencie. Ide o súčasť komplexného balíka výmeny aktív a navyšovania kapitálu.

Po dokončení transakcie, ktorá má prebiehať v niekoľkých fázach, by mal E.ON získať 76,8 % akcií v innogy a RWE zase podiel 16,67 % v samotnom koncerne E.ON. Vo výsledku by sa mala posilniť pozícia RWE v oblasti výroby energie, najmä z obnoviteľných zdrojov. E.ON sa zase bude môcť sústrediť na regulovaný biznis prevádzky sietí.

Firmy o týchto krokoch informovali v nedeľu 11. marca na svojich webstránkach. Dohodu ale ešte musia schváliť predstavenstvá koncernov, regulačné úrady a tiež protimonopolné orgány vrátane Európskej komisie.

E.ON aj RWE pôsobia aj na slovenskom trhu. Dá sa preto očakávať, že ohlásené zmeny sa dotknú aj rozloženia síl medzi innogy Slovensko, resp. VSE Holding, a Západoslovenskou energetikou.

Mohlo by vás zaujímať