ENERGOFÓRUM: Regulované ceny za energie v roku 2024 poklesnú, no finálne ceny má v rukách vláda

17. 10. 2023

Pokles burzových cien elektriny a plynu sa pretaví aj do regulovaných cien pre domácnosti v roku 2024. Potvrdil to predseda ÚRSO Andrej Juris na konferencii ENERGOFÓRUM. O reálnych dopadoch na konečné účty odberateľov rozhodnú podľa neho opatrenia novej vlády, no čas potrebný na rozhodnutie sa kráti.

Indexové obdobie pre stanovenie referenčnej ceny komodity sa ukončilo na konci septembra 2023. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) aktuálne spracúva prepočty, ako bude vyzerať maximálna regulovaná cena za dodávku elektriny a zemného plynu na rok 2024, pre domácnosti, ale aj iných odberateľov spadajúcich pod reguláciu.

Úrad predbežne odhaduje, že regulované ceny stanovené úradom pre domácnosti by mali v roku 2024 klesnúť, reflektujúc pokles nákladov na nákup elektriny a plynu na komoditných trhoch. Presné údaje budú známe po ukončení cenových konaní v závere tohoto roka.

„Trhové ceny elektriny a plynu zásadne poklesli o viac než 50 % oproti vlaňajšiemu decembru. Takéto zníženie ceny komodít sa premietne aj do regulovaných cien, ktoré stanoví ÚRSO vo svojich rozhodnutiach. Odhad dávame dokopy. V prípade elektriny by to pre domácnosti mohol byť pokles medzi 5 až 8 %, ale prosím, berte to iba ako predbežné odhady. Regulované ceny plynu by mohli klesnúť aj o takmer o 20 %, lebo cena komodity tak zásade klesla,“ zdôraznil predseda Andrej Juris minulotýždňovej na konferencii ENERGOFÓRUM. 

Finálne dopady primárne na domácnosti bude závisieť od implementácie vládnych opatrení aj na rok 2024. Ako ďalej zdôraznil šéf ÚRSO, žiadna slovenská domácnosti v súčasnom roku neplatí regulované ceny elektriny a zemného plynu, ale štátom zastropované ceny približne na úrovni roku 2022. „V súčasnosti je z pohľadu ÚRSO nejasné ako to bude aplikované v budúcom roku. A síce či budú nejaké  stropy, kompenzácie, ktoré vláda uplatní na rok 2024 a ako to bude vyzerať,“ poznamenal Andrej Juris 17. ročníku konferencie ENERGOFÓRUM. 

Situácia je o niečo jasnejšia v segmente dodávky elektriny vďaka podpisu implementačnej zmluvy štátu so Slovenskými elektrárňami (SE). „Nevieme, aké reálne účty budú mať domácnosti. V prípade elektriny to vyzerá, že elektrina zo SE by mala byť reflektovaná v koncových  cenách, čo by malo do určite miery stabilizovať cenu za dodávku. Podľa našich informácií ešte nie sú ukončené všetky právne záväzné úkony. Konkrétne Ministerstvo hospodárstva ešte nevydalo rozhodnutie vo všeobecnom hospodárskom záujme, ktoré dá určité povinnosti dodávateľom, aby tieto nízke náklady zohľadnili,“ zdôraznil Andrej Juris.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať