Šéf Eustream: Pokles tranzitu ruského plynu je zásadný, hľadáme iné riešenia

30. 10. 2023

Konflikt na Ukrajine znamenal pre spoločnosť Eustream dramatický pokles prepraveného plynu z Ruska a teda aj zníženie tržieb. Domáci prepravca preto v súčasnosti analyzuje možnosti, ako využiť potenciál svoje infraštruktúry. V hre je zvýšenie tranzitu azerbajdžanského plynu, LNG aj vodík. Generálny riaditeľ Rastislav Ňukovič na konferencii ENERGOFÓRUM priblížil aktuálny stav projektov.

Konflikt na Ukrajine vniesol novú dimenziu do oblasti bezpečnosti dodávok zemného plynu v Európe. Vojna podľa Rastislava Ňukoviča, generálneho riaditeľa firmy Eustream, ktorá prevádzkuje prepravnú sieť plynu, determinuje množstvo faktorov od dostatku komodity až po vývoj samotnej ceny, čo ovplyvňuje aj elektroenergetiku. Pokiaľ však ide o dekarbonizáciu iniciovanú Európskou komisiou, v plynárenstve sa podľa neho tieto témy nerozporujú.

„Máme rozdielny názor cestu, akou k tomu prísť. Myslím si, že aj tá kríza spôsobená vojnou na Ukrajine ukázala, ako naivne sme doteraz riešili dekarbonizáciu v EÚ. Upúšťali sme od riešení, ktoré boli dostupné, ľudia si ich mohli dovoliť a zabezpečovali určitú bezpečnosť. Naopak sústredili sme sa na niečo, čo momentálne ešte nie je dostatočné maturitné, aby mohlo byť plne nasadené a plnohodnotne nahradiť existujúce zdroje. Dôsledkom toho sú aj vysoké ceny,” zdôraznil Ňukovič v diskusii "Strategické výzvy plynárenského priemyslu". 

Kým v minulom roku bola kľúčová otázka dostatku plynu, v tom aktuálnom sa rieši primárne cena komodity. „Trh je stále napätý a akákoľvek zmena, napríklad začiatok vojny v Pásme Gazy, prípadne ďalšie geopolitické súvislosti, spôsobujú, že trh okamžite reaguje,“ dodal. 

V kontexte tranzitnej siete na Slovensku, po plynárenskej kríze v roku 2009 sa Eustream zameral na projekty zreverznenia existujúcich prepojení s okolitými štátmi - najprv s Ukrajinou, Českom a Rakúskom, neskôr pribudlo Maďarsko a naposledy vlani Poľsko. „S výnimkou vstupu z Maďarska, kapacity niekoľkonásobne prevyšujú spotrebu SR. Treba však nájsť zdroj, ktorý sme dovezieme,” načrtol Ňukovič kľúčovú tému pre Eustream. 

Ňukovič: Plán využita tranzitnej siete po vojne je pre nás otázka číslo jeden

Kým v roku 2019 Eustream prepravil 70 mld. metrov kubických cez územie SR, tento rok sa podľa Ňukoviča očakáva celkový tranzit na úrovni zhruba 16 mld. kubíkov plynu. „Týmto sa ten pomer výrazne mení. Ak sa snažíme udržať si svoje postavenie, snažíme sa hľadať iné zdroje, ktoré by sme mohli v regióne a mimo neho prepravovať,” načrtol s tým, že Eustream sa spolu s partnermi projektu Eastring angažuje v iniciatíve Solidarity Ring zameranej na zvýšenie dodávok z Azerbajdžanu. Do EÚ by mohlo v krátkodobom horizonte už pri minimálnych úpravách existujúcej infraštruktúry prúdiť zhruba 5 mld. kubíkov azerbajdžanského plynu cez Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko.

Ňukovič vyzdvihol, že v minulosti, keď sa firme ekonomicky darilo, investovala do svojho rozvoja. Eustream okrem prepojov zároveň zrealizoval reinžiniering tranzitnej siete, vďaka čomu sa zvýšila jej efektivita. „Z tohto plánujeme benefitovať, sme v dobrej technickej kondícii. Analyzujeme potenciál okolitých krajín,” vysvetlil. Za ekonomicky zaujímavú možnosť označil aj skladovanie plynu na Ukrajine. „Od budúceho roku chceme prísť s riešeniami,” vyhlásil Rastislav Ňukovič na konferencii ENERGOFÓRUM.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať