Daniel Zákutný: O 10 rokov bude mať každá tretia domácnosť zelený zdroj. Vo VSD sa na to pripravujeme

7. 11. 2023

V posledných troch rokoch eviduje Východoslovenská distribučná desaťnásobný nárast žiadostí o pripojenie malých zdrojov. Mnohým domácnostiam však podľa experta Daniela Zákutného chýba pri výbere zariadenia striedmosť. Pre väčšinu z nich by sa ideálny inštalovaný výkon malého zdroja mal pohybovať v rozmedzí 3,5 až 5 kW. Šéf odboru Manažment energetických a meraných dát VSD rozprával aj o digitalizácii, prozákazníckych riešeniach a zjednodušení interných procesov.

Od roku 2021 čelí Východoslovenská distribučná (VSD) približne desaťnásobnému rastu požiadaviek o pripájanie malých zdrojov do sústavy. „Očakávame, že o desať rokov bude každá tretia domácnosť využívať OZE,“ prognózuje Daniel Zákutný, vedúci odboru Manažment energetických a meraných dát spoločnosti VSD. „Týmto trendom sme prispôsobili naše riešenia,“ povedal na nedávnej konferencii ENERGOFÓRUM 2023.

Za malý zdroj sa podľa platnej legislatívy považuje zariadenie na výrobu elektriny z OZE s inštalovaným výkonom najviac do 10,8 kW. Určený je primárne pre domácnosti, ktoré sa chcú stať čiastočne sebestačné a znížiť si svoje účty za elektrinu, ale aj menšie firmy. Atraktívny je aj kvôli tomu, že záujemcovia neplatia poplatok za pripojenie a za prístup do sústavy. Takýto zdroj môžu dodávať prebytky z vyrobenej elektriny do "virtuálnej batérie".

Dôraz na digitalizáciu, zjednodušenie procesov a prozákaznícke riešenia

Spoločnosť VSD podľa Zákutného dlhodobo masívne investovala do digitalizácie. Aj samotná žiadosť o pripojenie sa preto dnes podáva výlučne elektronicky, vďaka čomu je tento proces samoobslužný. „Naša žiadosť je urobená tak, aby ju zvládol aj laik,“ doplnil Daniel Zákutný s tým, že prevádzkovateľ regionálnej distribučnej sústavy zrealizoval viacero opatrení. 

Žiadateľ v súčasnosti nemusí k žiadosti prikladať žiadne prílohy. V prípade striedača si stačí vybrať z existujúceho pripraveného zoznamu invertorov, ktoré prešli certifikáciou VSD. „Od zákazníka nepotrebujeme typové listy, prípadne listy vlastníctva alebo čísla parciel. Naopak, oceníme, keď nám zákazník poskytne fotografiu elektromerového rozvádzača, kde plánuje zdroj pripojiť,“ poznamenal Zákutný s tým, že fotka umožní expertom spoločnosti VSD, aby sa podmienky pripojenia zdroja mohli stanoviť adresnejšie, prípadne upozorniť na nedostatky. 

Po zadaní EIC odberného miesta systém automaticky vypočíta maximálnu rezervovanú kapacitu pre pripojenie zdroja v danej lokalite. Podľa Zákutného sa spracuje v priemere 20 % žiadostí ešte v daný deň. „Vyše 80 % žiadostí je spracovaných do 2 dní,“ spresnil. Zákazník dostane mailom záväzné stanovisko o podmienkach pripojenia spolu s priloženou elektronickou zmluvou. „Spolu s tým posielame aj sprievodcu pripojením zdroja,“ doplnil. „Do prílohy vkladáme technické náčrty, ako má byť zdroj presne technicky pripojený.“

Hoci v súčasnosti funguje VSD v režime, že neodmieta žiadnu žiadosť o pripojenie malého zdroja, Zákutný apeluje na striedmosť zákazníkov. Zo štatistík vypláva, že priemerný pripojený výkon pri týchto typoch zariadení v rámci sústavy VSD predstavuje 6,96 kWh. Podľa Zákutného zo skúsenosti dlhodobo vyplýva, že zhruba 40 % až 60 % vyrobenej elektriny sa spotrebuje priamo v domácnosti, zvyšok pretečie do distribučnej sústavy „Ideálny výkon, ktorý vyhovuje väčšine domácností je 3,5 až 5 kW. Viac netreba. V tomto rozmedzí sa dosahuje najlepšia ekonomika návratnosti,“ zdôraznil ďalej s tým, že kvôli efektívnemu pripájaniu malých zdrojov odporúča zhotoviteľom trojfázové pripojenie zdrojov.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať