Elektromobilita a dátové riešenia. Najlepší slovenský startup v energetike mieri do Európy

14. 5. 2020

Víťazom slovenského finále súťaže PowerUp! pre startupy v energetike je Biotron Labs. Spoločnosť vyvíja platformu, ktorá vďaka analýze dát pomáha určiť ideálne umiestnenie nabíjačiek pre elektroautá z pohľadu dopytu. 

Zdroj: Freepik

Regionálne finálové kolo PowerUp!, súťaže fondu EIT InnoEnergy pre inovatívne startupy z regiónu strednej a východnej Európy, vyhralo slovenské analytické štúdio Biotron Labs. Medzinárodnú porotu zaujala ich platforma Mobilyze, ktorá vyhodnocuje dáta o pohybe obyvateľstva, ale aj ďalšie dátové vstupy, a na základe nich definuje ideálne lokality na umiestnenie nabíjacích staníc pre elektromobily podľa reálneho alebo očakávaného dopytu.

Mobilyze dokáže využívať viacero vstupov podľa požiadaviek klienta. „V závislosti od trhu používame okolo 10 až 15 datasetov. Základom sú hlavne licencované lokačné dáta z mobilných aplikácií. Okrem nich sú to aj dáta od inštitúcií verejnej správy a nimi zriadených organizácií, napríklad dáta zo sčítačov dopravy, sčítania obyvateľstva, ale aj evidencie vozidiel. Následne ich vieme podľa potreby dopĺňať o ďalšie – či už o dáta od operátorov, ale aj samotných klientov. Máme aj vlastnú technológiu na zber dát, ktorá po odsúhlasení používateľom dokáže z akejkoľvek mobilnej aplikácie zbierať lokačné dáta,“ povedal pre portál energoklub.sk Pavol Magic, CEO spoločnosti Biotron Labs.

Riešenie je navrhnuté prioritne pre prevádzkovateľov siete nabíjacích staníc alebo energetické firmy. „Mobilyze však môžu využiť aj samosprávy, real-estate developeri, či maloobchodné siete, ktoré by na svojich pozemkoch chceli postaviť nabíjačky. Niekoľko pilotov sme už realizovali, aktuálne pracujeme na ďalších,“ doplnil pre energoklub.sk. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať