Elektrárne vo Vojanoch sa pripravujú na zelený reštart

27. 5. 2020

Definitívny koniec uhlia? Priebežné výsledky testov naznačujú, že Slovenské elektrárne by mohli udržať elektráreň vo Vojanoch pri živote spaľovaním kombinácie alternatívneho paliva a biomasy za konkurencieschopných podmienok.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Pred niekoľkými rokmi hrozilo Elektrárňam vo Vojanoch úplné zatvorenie. Nový akcionár Slovenských elektrární - EPH - kvôli nízkym cenám elektriny na burze, vývoju cien emisných kvót, ako aj regulačnému prostrediu na Slovensku nevidel zmysel v ich ďalšej prevádzke. Kurióznou epizódou v príbehu sa stal zámer americkej skupiny Theta Energy Group, ktorá pred parlamentnými voľbami v roku 2016 sľubovala pretvorenie areálu na smart priemyselný park, no odvtedy sa po nej zľahla zem. Slovenské elektrárne sa napokon rozhodli závod na východe sami transformovať.

Tepelná elektráreň bola postavená v roku 1966. Kým kedysi pozostávala až z 12 blokov s inštalovaným výkonom 1320 MW, momentálne sú v prevádzke 2 modernizované bloky so spoločným výkonom 220 MW. Za súčasných podmienok však beží len jeden z nich. Aj to spravidla na polovicu výkonu najmä v čase, keď je potrebné pre prenosovú sústavu dodávať podporné služby (primárnu, sekundárnu a terciárnu reguláciu). Ako poskytovateľ tzv. štartu z tmy je elektráreň zaradená do skupiny systémových elektrárni pre zvládnutie núdzových stavov.

Takmer polstoročie tvorí palivovú základňu čierne antracitové uhlie dovážané z Ruska. Od roku 2013 je ho možné spoluspaľovať s biomasou v pomere do 20 %. Náklady na kúpu a transport uhlia nie sú pre Slovenské elektrárne ekonomicky rentabilné. Do červených čísel ťahajú Vojany najmä ceny emisných povoleniek. „Kým v máji 2017 stála tona emisií oxidu uhličitého (CO2) len päť eur, dnes už dvadsať a viac. Na jednu megawatthodinu vyrobenej elektriny vypustíte tonu emisií CO2. Aj preto Vojany v roku 2019 do siete dodali len 314 000 MWh elektriny, hoci pred hospodárskou krízou v roku 2008 to bol až štvornásobok,” vysvetlila pre portál energoklub.sk hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková.

V posledných rokoch hľadali Slovenské elektrárne za čierne uhlie lacnejšiu i ekologickejšiu alternatívu. „Testovali sme vyšší podiel biomasy, vodárenské kaly a aj nižšie pomery spoluspaľovania tzv. tuhého druhotného paliva,” dodala pre informačný portál energoklub.sk. 

Slovenské elektrárne sa po vyhodnotení všetkých možností nakoniec zamerali na koncept úplného prechodu na certifikované tuhé druhotné palivo (TDP). Tento typ paliva sa skladá zo surovín, ktoré už boli raz použité v nejakom výrobku a ich ďalšie recyklovanie nie je možné. Aby nevznikol odpad, zhodnocujú sa a vyrába sa z nich certifikované palivo na báze vybraných ropných produktov a biomasy. „Parametre druhotného paliva sú podobné uhliu, avšak jeho spaľovaním vzniká takmer o polovicu nižšie množstvo emisií skleníkových plynov. Snažíme sa nájsť takú zmes TDP a biomasy, aby sme uhlie mohli úplne vylúčiť.”

Skúšky majú povolené do konca júna

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať