Cezhraničnú výmenu regulačnej elektriny čakajú revolučné zmeny

3. 6. 2022

Prepájanie trhov EÚ s regulačnou energiou má za sebou nový míľnik. Odštartoval projekt PICASSO v oblasti sekundárnej regulácie, ktorého prvým účastníkom sa stala spoločnosť ČEPS. Postupne sa pripoja aj ďalší prevádzkovatelia prenosových sústav vrátane firmy SEPS, ktorej vstup do platformy sa očakáva v roku 2024.

Zdroj: Freepik

Európski prevádzkovatelia prenosových sústav pracujú na základe legislatívnej požiadavky EÚ na vytvorení spoločného trhu s regulačnou elektrinou. Projekt PICASSO je zameraný na cezhraničnú výmenu regulačnej energie zo sekundárnej regulácie (aFRR). Druhá projekt MARI sa zameriava na terciárnu reguláciu (mFRR). Na vstupe do obidvoch platforiem intenzívnej pracuje aj spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS).

Vstupom do platforiem sa štandardozovať ponuka produktov (aFRR alebo mFRR) pre všetkých prevádzkovateľov sústav. Regulačná elektrina bude po novom oceňovaná marginálnou cenou, kedy posledná aktivovaná ponuka bude určovať marginálnu cenu pre všetkých aktivovaných poskytovateľov. Všeobecne sa očakáva, že implementáciou "rebríčkového" princípu (merit-order) v EÚ sa optimalizujú náklady na regulačnú elektrinu. 

Ako prvá a zatiaľ jediná sa ku platforme PICASSO zameranej na cezhraničnú výmenu sekundárnej regulácie činného výkonu (aFRR) pripojila spoločnosť ČEPS, ktorá je prevádzkovateľom prenosovej sústavy v susednom Česku. Stalo sa tak v stredu (1. júna 2022). O tri týždne neskôr, teda 22. júna 2022, sa k projektu pripoja ďalší štyria prevádzkovatelia z Nemecka, 50Hertz, Amprion, TenneT a TransnetBW, ako ak spoločnosť APG z Rakúska.

Na projekte PICASSO sa podieľa celkom 30 partnerov vrátane spoločnosti SEPS.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať