Česko hľadá dodávateľa pre atómku v Dukovanoch. Rusko a Čína sú mimo hry

21. 3. 2022

Skupina ČEZ vyhlásila tender na novú jadrovú elektráreň v českých Dukovanoch. Vyhodnotenie ponúk trojice uchádzačov, ktorí prešli bezpečnostnou previerkou štátu, by malo byť predbežne uzavreté koncom roku 2024. So začiatkom výstavby bloku s inštalovaným výkonom maximálne 1200 MW sa počíta až v roku 2029. 

Zdroj: ČEZ

Skupina ČEZ prostredníctvom stopercentnej dcérskej spoločnosti Elektrárna Dukovany II vyhlásila tender na výstavbu novej jadrovej elektrárne v Dukovanoch v Českej republike, ktorému predchádzalo posúdenie dokumentácie zo strany štátnych bezpečnostných zložiek. Na základe neho sa môžu tendra zúčastniť iba trojica vybraných dodávateľov: americká spoločnosť Westinghouse, francúzska Électricité de France a kórejská firma KHNP.

Pôvodne sa o tender uchádzali aj čínska firma China General Nuclear Power Group (CGN) a ruský Rosatom, ktoré sa štát rozhodol vylúčiť. Predchádzalo tomu niekoľko mesiacov sporov na vnútropolitickej scéne. Vláda sa napokon rozhodla vyhovieť požiadavke bezpečnostných služieb. V prípade Rosatomu zavážila predovšetkým kauza výbuchu muničných skladov v českých Vrběticiach, na ktorých sa mali podieľať dôstojníci ruskej tajnej služby GRU.

Vedenie ČEZ si za hlavný cieľ tendra stanovilo ekonomický projekt dokončený v stanovenom rozpočte a harmonograme. „Pri vlastnom výberovom konaní  je samozrejme cieľom výber najlepšieho dodávateľa a kvalitná a výhodná zmluva. Po jej podpise následne dôkladná príprava projektovej dokumentácie tak, aby sme vopred minimalizovali problémy, ktoré sprevádzajú niektoré zahraničné projekty. Verím, že termín spustenia skúšobnej prevádzky nového bloku v roku 2036 je dosiahnuteľný,“ zdôraznil šéf predstavenstva ČEZ Daniel Beneš.

Aký je ďalší postup

Investor chce postaviť blok s inštalovaným výkonom do 1200 MW. Uchádzači podľa harmonogramu predložia do konca novembra 2022 úvodné ponuky. Na spracovanie finálnych ponúk budú mať 20 mesiacov. Následne ČEZ jednotlivé ponuky vyhodnotí a predloží hodnotiacu správu vláde v termíne do decembra 2023, ktorá ju musí schváliť.

V prípade, že sa celý proces výraznejšie neskomplikuje, zmluvy by mohli byť sfinalizované najskôr v roku 2024. Za týchto okolností by sa mohlo začať s výstavbou v roku 2029, pričom skúšobná prevádzka (fyzikálne a energetické spúšťanie) sa očakáva v roku 2036.

Súbežne s výberovým konaním dcérska firma poverená dostavbou pracuje aj na ďalších prípravách projektu. V roku 2019 už tamojší rezort životného prostredia vydal kladné stanovisko projektu v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).

V roku 2021 nasledovali ďalšie, konkrétne od Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť ČR, ktorý udelil projektu povolenie k umiestneniu nového bloku a následne český rezort priemyslu a obchodu autorizoval výrobný zdroj. V súčasnosti prebieha územné konanie, o ktoré spoločnosť Elektrárna Dukovany II požiadala stavebný úrad v júni 2021.

Nový dukovanský blok bude stáť neďaleko existujúcej elektrárne. V budúcnosti by mal nahradiť časť výkonu súčasnej atómky, ktorej štyri fungujúce bloky začali vyrábať elektrinu v rozmedzí rokov 1985 až 1987 a v prevádzke zostanú najneskôr do rokov 2045 až 2047.  

Podpora verejnosti

Podľa výsledkov pravidelného prieskumu verejnej mienky z minulého roku sa pre ďalší rozvoj jadra v ČR vyslovilo 65 % respondentov, čo je o 3 percentuálne body viac ako v 2020.

Súčasťou dokumentácie je aj nezáväzná opcia pre výstavbu ďalších blokov, ktoré ČEZ plánuje v dlhodobom výhľade. Konkrétne dvoch blokov v Temelíne a šiesteho bloku v Dukovanoch.

Kto má navrch a prečo

V tendri je reaktor výkonovo ohraničený na maximálne 1200 MW. Dôvodom je obmedzená dostupnosť vody na chladenie v danej lokalite, ale aj možnosti prenosovej sústavy, ktorú prevádzkuje spoločnosť ČEPS. Výstavba prvého reaktoru nového typu podľa expertov ešte výraznejšie zvyšuje riziko zdražovania a oneskorenia projektu. EDF a KHNP budú ponúkať reaktor, ktorý zatiaľ nie je nikde v prevádzke a žiadna spoločnosť si ho ešte neobjednala. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať