Analytici: Slovensko nie je pripravené na kybernetické hrozby v energetike

19. 6. 2019

Slovensko by sa oveľa intenzívnejšie venovať kybernetickej bezpečnosti v oblasti kritickej energetickej infraštruktúry. Zatiaľ sa prijali najmä nejasne definované nástroje a stále chýbajú detailnejšie postupy. 

Zdroj: Freepik

Slovenská republika zaostáva v oblasti kybernetickej bezpečnosti energetickej infraštruktúry. Slovenská informačná služba (SIS) už vo svoje správe o činnosti za rok 2017 poukázala na kybernetické riziká ohrozujúce energetickej bezpečnosť krajiny. Najcitlivejším bodom, na ktorý sa SIS zameriava, je otázka možných ohrození dodávok a tranzitu plynu, spravodajsky však monitorovala aj javy predstavujúce hrozby pre jadrové zariadenia, veľké elektrárne, strategické podniky, prenosovú sústavu, tranzitnú ropovodnú aj plynárenskú sústavu a tiež veľkokapacitné zásobníky plynu, ropy a pohonných hmôt.

„Pomerne významným fenoménom, ktorý by potenciálne mohol ohroziť dodávky elektrickej energie spotrebiteľom aj v SR, je hrozba kybernetických útokov na energetickú infraštruktúru,“ uviedla ešte vlani SIS.

Podobne to vnímajú aj nezávislí odborníci.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať