Závislosť od Gazpromu sa znižuje. SPP rozširuje diverzifikačné zmluvy

4. 4. 2023

Prostredníctvom diverzifikačných kontraktov aktuálne dokáže štátna spoločnosť SPP pokryť 70% spotreby plynu svojich zákazníkov z iného ako ruského zdroja.

Zdroj: GAZ-SYSTEM

Začiatok vojenskej agresie Ruska na Ukrajine v roku 2022 zásadne ovplyvnil európsku energetiku. Ruský Gazprom v minulom roku znížil dodávky plynu do krajín EÚ o takmer 80 mld. kubíkov, čo spôsobilo bezprecedentný tlak na európsky aj globálny trh s plynom.

Zdroj: IEA

Napriek drastickému zníženiu dodávok zo strany Gazpromu sa trh v EÚ stal odolnejším. Dôvodom je kombinácia prijatých opatrení na úrovni EÚ, flexibilnejšia regulácia v oblasti skladovacích kapacít aj doposiaľ najväčší pokles dopytu po plyne v histórii. V neposlednom rade zavážila obchodná stratégia kľúčových dodávateľov, ktorí sa zamerali na diverzifikáciu.

SPP pokračuje v optimalizácii zdrojovania dodávok plynu

Na Slovensku si svoju úlohu zastal Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Vďaka dodávkam nórskeho plynu z ťažobných polí v Severnom mori a skvapalneného plynu (LNG) dokázala spoločnosť SPP pokryť dve tretiny spotreby svojich zákazníkov z iného ako ruského zdroja.

O diverzifikačných kontraktoch do budúcnosti informoval na tlačovej konferencii poverený minister hospodárstva Karel Hirman a generálny riaditeľ SPP Miroslav Kulla. Štátny obchodník predĺžil do roku 2024 zmluvu so spoločnosťou BP, ktorá vlastní ťažobné polia v Severnom mori. Pokračovať bude tiež  spolupráca s ExxonMobil. SPP súčasne ohlásil aj podpis nových dohôd so spoločnosťami Shell Energy Europe Limited, ENI a RWE.

Uzavretím týchto diverzifikačných kontraktov je už v súčasnosti SPP schopná pokryť približne 70 % spotreby svojho odberateľského portfólia. „Snažíme sa riziko diverzifikovať takým spôsobom, aby sme neboli závislí na jednom dodávateľovi, ktorého výpadok môže spôsobiť nedostatok plynu na Slovensku,“ povedal šéf predstavenstva SPP Miroslav Kulla.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať