Zatiahne vláda spiatočku? Nová jadrová daň naráža na finančnú realitu Slovenských elektrární

11. 2. 2022

Hroziaci bankrot a zastavenie dostavby Mochoviec. Podľa Slovenských elektrární je návrh pre zdanenie nadmerného zisku pri obchodovaní s jadrovou elektrinou založený na nesprávnych kalkuláciách a jeho zavedenie položí nielen podnik, ale znehodnotí aj investíciu štátu.
Zdroj: SFÉRA, a.s.

Zámer zdaniť nadmerný zisk z predaja elektriny vyrobenej v jadrových elektrárňach vyvolal zdesenie Slovenských elektrární, ktoré sú podľa ich generálneho riaditeľa Branislava Strýčka na vrchole zadlženosti kvôli dostavbe dvojice blokov v Mochovciach. Ku konci vlaňajška mal dlh predstavovať až 3,8 mld. eur. „Od 1. februára tohto roku sú Slovenské elektrárne v technickom defaulte, čo znamená, že neplníme podmienky úverov od financujúcich bánk,“ uviedol Strýček na tlačovej konferencii vo štvrtok (10. februára). 

Zo súčasných zdrojov spoločnosť podľa neho nie je schopná vygenerovať taký cash flow, aby bola schopná financovať existujúce elektrárne, vrátane platov a prevádzkových nákladov, a súčasne dotovať aj dostavbu projektu v Mochovciach. „Na tú dostavbu si potrebujeme peniaze požičať,“ ozrejmil Strýček. Majoritný akcionár, Enel a Energetický a průmyslový holding (EPH), už v minulosti, v čase, keď boli burzové ceny na úrovni 26 EUR/MWh, vložil do projektu dostavy 700 mil. eur a prejavil podľľa neho ochotu investovať ďalších 800 mil. eur.

Finančná injekcia by bola podľa šéfa Slovenských elektární garanciou pre financujúce banky, že spoločnosť bude schopná plniť si svoje záväzky. Takýto scenár ale označil za nereálny v prípade, že by došlo k prijatiu zákona o dani z jadrovej elektriny v navrhnutej podobe.

Za pravdepodobný naopak považuje bankrot firmy a zamrznutie dostavby Mochoviec. Vyhlásenie konkurzu je podľa Strýčka reálne už počas marca, teda o niekoľko týždňov. Dovtedy chce výrobca využiť priestor na rokovania s Ministerstvom hospodárstva SR, ktoré návrh zákona predložilo, ako aj rezortom financií. Prvé kolo takýchto stretnutí s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom sa má uskutočniť už vo štvrtok (10. februára).

Strýček zároveň priznal, že návrh zákona s nimi nebol vopred konzultovaný a spoločnosť sa o jeho detailoch dozvedela neštandardne až po zasadnutí vládneho kabinetu a z médií. 

Predpoklad a realita. Ako funguje obchodná stratégia predaja elektriny

Podľa šéfa Slovenských elektrární vychádza návrh zákona z nesprávnych predpokladov. Predajným artiklom spoločnosti je elektrina, ktorá sa predáva tri roky dopredu, čo je štandardom aj v prípade iných výrobcov pôsobiacich v Európe. Pre budúci rok predala spoločnosť silovú elektrinu za približne 55 EUR/MWh, kým vládny materiál predpokladá takmer 90 EUR/MWh. „Samotný zákon ide zdaňovať fiktívne zisky,“ zdôraznil Strýček, podľa ktorého bude výrobca benefitovať so súčasného nárastu cien na burze až od roku 2024.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Pre energoklub.sk Strýček neskôr potvrdil, že pre rok 2023 majú Slovenské elektrárne zhruba tretinu z plánovanej produkcie elektriny stále na predaj. „Zároveň ju máme obrovský problém predať, pretože sa na nás každý díva aj bez tejto dane ako na riziko,“ upozornil. 

Čítajte ďalej:

  • Prečo sú vládne kalkulácie o výške dane diametrálne odlišmné od prognóz spoločnosti
  • Šnobr: Jadrová daň opätovne dostáva Slovenské elektárne do komplikovanej situácie
  • Vlachynský: Vláda si nedali námahu zistiť, v akej finančnej kondícii je spoločnosť

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať