Vláda chce zaviesť novú špeciálnu daň pre Slovenské elektrárne

9. 2. 2022

Sulíkov rezort prekvapil zákonom na osobitné zdanenie nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou z jadrových blokov. Do štátneho rozpočtu by v tomto roku pritiekli dodatočné príjmy na úrovni 53 miliónov eur, v budúcom roku ďalších 270 miliónov eur. Slovenské elektrárne však varujú pred bankrotom a zastavením procesu spúšťania Mochoviec.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Vládny kabinet v posledných týždňoch avizoval prijatie opatrení s cieľom kompenzovať vysoké ceny elektriny. Prvým z nich, ktoré bolo prijaté v stredu (9. februára 2022), je návrh zákona o 50 % dani z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou z jadrových blokov. O vládnom návrhu budú rozhodovať poslanci NR SR v skrátenom legislatívnom konaní.

Na Slovensku prevádzkujú Slovenské elektrárne štyri jadrové bloky, dva v Jaslovských Bohuniciach a dva v Mochovciach. Onedlho k nim má pribudnúť ďalší mochovecký blok.

Minister hospodárstva Richard Sulík uviedol, že hoci neschvaľuje zvyšovanie daní, v tomto prípade urobil výnimku, pretože Slovenským elektrárňam, v ktorých štát kontroluje 34 %, zostane garantovaný primeraný zisk, pričom o nadmerný zisk sa výrobca podelí so štátom.

Slovenské elektrárne majú diametrálne odlišný názor a varujú pred bankrotom. "Týmto rozhodnutím bude spôsobená obrovská škoda štátu ako minoritného akcionára a taktiež sa nevyrieši situácia s cenou energií, nakoľko Slovenské elektrárne nebudú schopné túto teoreticky vypočítanú nadmernú daň zaplatiť. V dôsledku tohto rozhodnutia  nastane nárast ceny elektriny, nakoľko dôjde k zastaveniu spúšťania 3. bloku a dostavby 4. bloku Mochoviec", uviedla pre portál energoklub.sk hovorkyňa spoločnosti Oľga Baková. 

S akými príjmami do rozpočtu sa počíta v návrhu zákona?

Vzhľadom k tomu, že účinnosť zákona sa navrhuje od 1. marca 2022, prvé financie od daňovníka, teda Slovenských elektrární, by mal štát zinkasovať už v polovici apríla 2022.

V tomto roku by dodatočné príjmy do štátneho rozpočtu mali predstavovať 53,4 mil. eur.

Maximálny výnos z dane sa však očakáva až po roku 2022. Je to spôsobené nastavením výpočtu referenčnej hodnoty, do ktorej spadajú aj ceny elektriny na pražskej burze PXE.

V roku 2023 by si štátny rozpočet mal polepšiť o sumu presahujúcu 269 mil. eur. V roku 2024 sa predpokladá až na úrovni 318,7 mil. eur a v roku 2025 dokonca 324,7 mil. eur.

Spôsob výpočtu a čo sa rozumie pod nadmerným ziskom

Štát si chce od Slovenských elektrární nárokovať 50 % sumy, ktorá sa vyráta ako súčin množstva vyrobenej elektriny dodanej na trh a nadmerného zisku, pričom nadmerný zisk predstavuje rozdiel medzi cenou elektriny na burze a ekonomickými nákladmi na výrobu jadrovej elektriny.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať