Výstavba nového slovensko-poľského plynovodu je vo finálnej fáze

4. 8. 2021

Nové plynárenské prepojenie medzi Slovenskom a Poľskom je po takmer dvoch rokoch od začiatku prác dokončené na 90 %. Spustenie plynovodu, ktorý patrí medzi prioritné projekty EÚ, sa očakáva v prvom kvartáli budúceho roku. 

Zdroj: Eustream, a.s.

Plynovod predstavuje najdlhšiu súvislú líniovú stavbu od vzniku samostatného Slovenska. Projekt sa dostáva do záverečnej etapy. Na jeho realizácii sa podieľa spoločnosť Eustream s poľským prevádzkovateľom prepravnej siete GAZ-SYSTEM. V utorok (3. augusta 2021) sa zástupcovia firiem stretli na poľsko-slovenskej hranici pri symbolickom „zlatom zvare“, kedy sa vôbec po prvýkrát v histórii priamo prepojili plynárenské prepravné siete oboch krajín.

S výstavbou plynovodu sa začalo v roku 2019

„Hraničný zvar je symbolom významného pokroku prác na oboch stranách hranice. Nové prepojenie prinesie dôležité benefity pre celý región strednej a východnej Európy. Chcem poďakovať všetkým partnerom, ktorí od začiatku pomáhajú, aby sa tento projekt stal realitou,“ zdôraznil včera generálny riaditeľ spoločnosti Eustream Rastislav Ňukovič.

Prepoj sa uchádza aj o obhajobu štatútu prioritného projektu EÚ. Vzhľadom k tomu, že jeho kolaudácia je otázkou mesiacov, na 5. zoznam projektov spoločného záujmu (PCI) sa takmer určite nedostane. Ako jediný zo štvorice kandidátov Eustream má podľa našich informácií šancu uspieť zámer zvýšenia kapacity existujúceho slovensko-maďarského plynovodu.

Zdroj: Eustream, a.s.

Potrubie bude mať na slovenskej strane dĺžku 103 kilometrov, v Poľsku 59 kilometrov. Plynovod spojí zrekonštruovanú kompresorovú stanicu Veľké Kapušany cez hraničný Lupkovský priesmyk s novou poľskou kompresorovou stanicou Strachocina.

Na strane Slovenska zároveň pribudne aj hraničná preberacia stanica (HPS) v katastri obce Výrava a tri trasové uzávery (TU) v katastroch obcí Hankovce, Chlmec a Šamudovce.

Oceľové potrubie s priemerom DN 1000 umožní obojsmerný tok plynu. Kapacita v smere na Slovensko má dosiahnuť 4,7 miliardy metrov kubických (m3) ročne, v smere do Poľska 5,7 miliardy m3/rok. S projektom tiež súvisí aj nový podzemný zásobník plynu Ptrukša

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať