Plynovod Eastring opäť nedostane pečiatku prioritného projektu EÚ

2. 7. 2021

Zo štvorice kandidátov spoločnosti Eustream má šancu dostať sa na nový zoznam projektov spoločného záujmu EÚ iba zámer zvýšenia kapacity existujúceho slovensko-maďarského plynovodu. Naopak, všetko nasvedčuje tomu, že projekt Eastring ani druhýkrát po sebe neprejde výberom a jeho budúcnosť je otázna.

Zdroj: EPH

Okrem elektroenergetiky aktuálne prebieha aj selekcia kandidátov do 5. zoznamu projektov spoločného záujmu (PCI) Európskej komisie v oblasti plynárenstva. O štatút prioritného projektu sa opäť uchádza aj spoločnosť Eustream, prevádzkovateľ tranzitného systému a dlhodobo jedna z najziskovejších firiem na Slovensku, ktorá sa prihlásila so štyrmi projektmi. Hlavnou motiváciou dostať sa na zoznam PCI je možnosť ľahšieho prístupu k financiám a výhodnejšieho postavenia v povoľovacích alebo administratívnych procesov.

Začiatkom minulého týždňa sa konalo kľúčové rokovanie regionálnych pracovných skupín, na ktorom sa diskutovalo o metodike posudzovania a výsledkoch hodnotenia predložených kandidátskych projektov z pohľadu kritérií nariadenia TEN-E. Podľa našich informácií sa do finálneho zoznamu pravdepodobne nedostane projekt Eastring. Slovenský prepravca sa snaží o jeho opätovné zaradenie do zoznamu PCI po dvoch rokoch, pretože z poslednej verzie v roku 2019 vypadol. K hlavným výčitkám projektu Eastring zo strany hodnotiteľov patria podľa našich informácií predimenzovaná kapacita a nedostatok preukázaných zdrojov plynu.

Budúcnosť projektu Eastring, ktorý bol narysovaný s cieľom prepojiť plynárenskú infraštruktúru západnej a juhovýchodnej Európy, bude závisieť podľa spoločnosti Eustream od ďalšieho vývoja na trhu. „Ak by sa objavil záväzný dopyt (napríklad zo strany Turecka, kde by to dávalo obchodnú logiku), sme pripravení obnoviť aktivity na projekte. Faktom ale je, že viac energie už dávame na projekty zamerané na vodíkovú pripravenosť,“ skonštatoval pre informačný portál energoklub.sk hovorca slovenského prepravcu Pavol Kubík. 

Spoločnosť Eustream v máji ohlásila, že na kompresorovej stanici vo Veľkých Kapušanoch rozbieha projekt na výrobu zeleného vodíka, ktorý plánuje využiť pre vlastnú spotrebu. 

Pečiatku prioritného projektu EÚ získa iba jeden projekt Eustream

Na 5. plynárenskom zozname PCI s najväčšou pravdepodobnosťou obháji svoju pozíciu iba projekt rozšírenia existujúceho slovensko-maďarského prepojenia. Eustream sa usiluje v spolupráci s maďarským partnerom, štátnou firmou FGSZ o navýšenie pevnej prepravnej kapacity na prepojovacom bode Veľké Zlievce/Balassagyarmat. Cieľová cezhraničná kapacita v obidvoch smeroch má dosiahnuť 5,35 mld. metrov kubických. „Ide o projekt spoločného záujmu EÚ, ktorý zároveň čiastočne napĺňa aj pointu Eastringu, teda prepájanie juhovýchodnej Európy s hlavnými európskymi trhmi,“ vysvetlil pre energoklub.sk Kubík. 

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať