Vláda schválila novú daň. Výrobcom elektriny siahne na mimoriadne zisky

28. 11. 2022

Na vybraných výrobcov elektriny zo zariadení s inštalovaným výkonom nad 0,9 MW sa má vzťahovať mimoriadny odvod z nadmerných príjmov. O návrhu zákona, ktorý schválila vláda, budú rozhodovať poslanci v skrátenom legislatívnom konaní.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Vládny kabinet v pondelok (28. novembra 2022) schválil zdanenie mimoriadnych ziskov energetických firiem. Návrhy novely zákona o energetike (251/2012 Z. z) predložil minister hospodárstva SR Karel Hirman. Návrh na odvod z nadmerných príjmov sa má týkať vybraných výrobcov a dodávateľov elektriny, pričom vychádza z nariadenia EÚ (2022/1854)

Široký adaptačný priestor nariadenia pre členské štáty EÚ

Odvod predstavuje nástroj pre reguláciu trhu s elektrinou s celoeurópskym charakterom. Hoci podľa spomenutého nariadenia EÚ nesmú príjmy výrobcov využívajúcich tzv. inframarginálne technológie (OZE, jadro a uhlie) prekročiť úroveň 180 EUR/MWh, v istých parametroch si môžu členské štáty zohľadniť aj vnútroštátne špecifiká a stanoviť si napr. cenové stropy individuálne. V praxi ide o zákonné nastavenie hranice povolených trhových príjmov, kedy pri presiahnutí tejto hranice dochádza k odvodu do štátneho rozpočtu.

Zatiaľ čo príležitostné a krátkodobé cenové špičky možno podľa MH považovať za normálnu vlastnosť trhu s elektrinou a pre niektorých investorov môžu byť užitočné na to, aby sa im vrátili investície do výroby elektriny, extrémny a trvalý nárast cien elektriny pozorovaný od februára 2022 sa výrazne líši od normálnej situácie na trhu s príležitostnými cenovými špičkami. „Preto by sa strop príjmov na trhu nemal stanoviť pod primeranými očakávaniami účastníkov trhu, pokiaľ ide o priemernú úroveň cien elektrickej energie v hodinách, keď bol dopyt po elektrickej energii najvyšší, pred ruskou vojnou proti Ukrajine,“ uvádza sa ďalej v priloženej dôvodovej správe legislatívneho návrhu z dielne rezortu hospodárstva.

Ktorých výrobcov a za akých podmienok sa nová daň dotkne

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať