Vláda schválila mechanizmus pre výpočet odvodu z nadmerných príjmov výrobcov elektriny

31. 1. 2023

Cenové stropy pre jednotlivé technológie dôležité pre výpočet výšky odvodu z nadmerných príjmov pre výrobcov elektriny sú už známe. Z výnosov chce štát financovať výdavky na kompenzačné schémy kvôli vysokým cenám energií. Vláda tiež upravila výkupné ceny pre elektrinu z bioplynu, pevnej biomasy a VÚ KVET.

Zdroj: Wikimedia Commons, Licencia Creative Commons

Koncom minulého roka schválila Vláda SR mimoriadny odvod z nadmerných príjmov pre výrobcov elektriny, ktorí využívajú inframarginálne technológie. Hoci novela zákona o energetike (251/2012 Z. z) vychádzala z nariadenia EÚ, podľa ktorého nesmú príjmy producentov prekročiť úroveň 180 EUR za MWh, členským krajinám dáva adaptačný priestor pokiaľ ide o určenie cenových stropov pre jednotlivé technológie, resp. možnosť zohľadniť lokálne špecifiká. Zákon stanovuje iba rozpätie od 50 do 250 EUR za MWh vyrobenej elektriny, ale až doteraz nebolo prijaté nadväzujúce nariadenie s konkrétnymi stropmi. 

Mimoriadna daň sa týka tých producentov, ktorí prevádzkujú elektrárne s inštalovaným výkonom vyšším ako 0,9 MW. Výška mimoriadneho odvodu bude predstavovať 90% z nadmerného príjmu. Expresne prijatá novela zároveň zaviedla inštitút krízovej regulácie. 

Predseda výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský na nedávnej diskusii platformy ENERGOKLUB uviedol, že dôvodom omeškania boli pokračujúce rokovania o podmienkach implementačnej zmluvy medzi štátom a Slovenskými elektrárňami o dodávke „lacnej“ elektriny pre domácnosti, ale hlavne náročná diskusia o nastavení výkupných cien elektriny pre výrobcov z bioplynu, ktorá by lepšie zohľadňovala aktuálne dianie na trhu. Meškanie kritizoval poslanec Karol Galek, podľa ktorého štát prichádza o milióny eur.  

Na poslednom januárovom rokovaní vlády došlo k posunu. Kabinet jednak prijal nariadenie, ktorým upravil výkupné ceny elektriny vyrobenej z bioplynu a pevnej biomasy a VÚ KVET, ktoré majú lepšie reflektovať súčasné palivové náklady na energetickom trhu. Vláda zároveň prijala samostatné nariadenie, ktorým sa stanovuje spôsob určenia výšky nadmerného príjmu z predaja vyrobenej elektriny a cenové stropy pre jednotlivé druhy zdrojov.

Čítajte ďalej:

  • nové výšky výkupných cien pre elektrinu z bioplynu, biomasy a iných palív;
  • aký je mechanizmus pre výpočet nadmerného príjmu výrobcov elektriny;
  • výška stropu trhového príjmov z predaja 1 MWh elektriny podľa technológií;
  • určené náklady na odchýlku a ďalšie podrobnosti vládneho nariadenia.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať