Vláda kontrolovala Mochovce. Termíny dokončenia sa posunuli

10. 7. 2018

Predseda vlády Peter Pellegrini spolu s ministrom hospodárstva Petrom Žigom navštívili elektráreň Mochovce. Zisťovali stav dostavby dvoch nových atómových blokov. 
Zdroj: Slovenské elektrárne, a.s.

„Odmietol som akékoľvek ďalšie meškanie,“ uviedol na tlačovom brífingu premiér Pellegrini. Následne oznámil, že termín pre spustenie 3. bloku elektrárne Mochovce sa posunul na 2. kvartál budúceho roka.

„Štvrtý blok bude o rok neskôr. Za predpokladu, že sa nestane nič nepredvídané,“ dodal nový generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček.

Oficiálny harmonogram doteraz hovoril o tom, že 3. blok sa spustí už koncom tohto roka.

Tretí blok je aktuálne na začiatku procesu uvádzania do prevádzky. Šéf elektrární vysvetlil, že už v nedeľu 15. júla sa má začať studená hydroskúška. Nasledovať bude malá revízia, teplá hydroskúška, veľká revízia a napokon zavážanie jadrového paliva.

Predseda vlády zdôraznil, že ďalšie odklady sú neprípustné a v prípade ďalšieho meškania projektu bude vláda okrem Slovenských elektrární brať na zodpovednosť aj štyroch hlavných dodávateľov, ktorými sú firmy PPA Controll, Škoda JS, VÚJE a ENSECO.

Financovanie cez akcionársky úver

Zástupcovia vlády aj Slovenských elektrární potvrdili, že rozpočet projektu zostáva na sume 5,4 miliardy eur, ktorú schválili na jar 2017. Z tejto sumy už bolo vyplatených 4,5 miliardy eur. 

Na pokrytie zvyšných nákladov má slúžiť akcionárska pôžička vo výške 700 miliónov eur, ktorú poskytne taliansky Enel. O súhlase s transakciou však ešte bude rozhodovať vláda, a to už na zajtrajšom zasadnutí.

Minister Žiga zároveň dodal, že vymáhanie pohľadávok, ktoré vyplývajú zo sporov ohľadom vodnej elektrárne Gabčíkovo sa budú uplatňovať až neskôr a ide tiež o formu akcionárskeho úveru zo strany štátu. V máji sa rezort hospodárstva rozhodol, že si pri rokovaniach o podmienkach možného urovnania nárokov medzi MH a Enelom nechá poradiť od externých právnikov.

Predseda vlády dodal, že na jeseň sa mieni do Mochoviec vrátiť, skontrolovať plnenie sľubov a pokrok v dostavbe nových atómových blokov.

Dostavba Mochoviec začala ešte v roku 1986 a po útlme sa obnovila v roku 2007. Pôvodne projektované náklady sa odhadli len na 1,3 miliardy eur, neskôr na 2,8 miliardy eur. Bloky mali byť v prevádzke od roku 2012, resp. 2013.

Mohlo by vás zaujímať