Vláda bude rokovať o exekučnej imunite pre SPP

27. 11. 2018

Z dôvodu prehratého sporu v hodnote takmer 30 miliónov eur chce ministerstvo hospodárstva ochrániť majetok SPP čiastočnou exekučnou imunitou. Rezort predložil návrh zákona o ochrane majetku v plynárenstve.

Zdroj: Freepik

Minulý štvrtok Slovenský plynárenský priemysel (SPP) prehral súdny spor s cyperskou schránkovou firmou Stroden Management Limited. Najvyšší súd SR uznal nárok tejto firmy na vyplatenie zmeniek, ktoré získala v roku 2004 v rámci konkurzu skrachovanej Union banky. Súčasná hodnota zmeniek sa v dôsledku nahromadenia úrokov vyšplhala na takmer 30 miliónov eur.

Spoločnosť SPP označila rozhodnutie Najvyššieho súdu za nezákonné a nespravodlivé a tzv. Duckého zmenky považuje za podvodne vydané a ako také za neplatné.

Od leta 2014 je jediným akcionárom SPP štát, v mene ktorého koná ministerstvo hospodárstva (MH). V snahe ochrániť štátny majetok ministerstvo predložilo na zajtrajšie rokovanie vlády zákon o ochrane majetku v plynárenstve.

„Exekúcii podľa osobitného predpisu nepodliehajú majetkové účasti držiteľa povolenia na dodávku plynu, ktorý je dodávateľom poslednej inštancie a ktorý je právnickou osobou so stopercentnou majetkovou účasťou štátu,“ uvádza sa v návrhu zákona. Okrem čiastočnej exekučnej imunity sa má zároveň umožniť odklad vykonateľnosti na základe dovolania v zmenkových veciach.

MH chce zákon schváliť expresne rýchlo. Odôvodňuje to hrozbou značných hospodárskych škôd. „Tieto by nastali, ak by došlo k ohrozeniu majetku držiteľa povolenia na dodávku plynu, ktorý je dodávateľom poslednej inštancie na základe rozhodnutia ÚRSO a ktorý je súčasne právnickou osobou so stopercentnou majetkovou účasťou štátu,“ uviedlo MH vo svojom návrhu.

Osobitná ochrana majetku SPP je podľa ministerstva nutná kvôli tomu, že ide o najväčšieho dodávateľa plynu koncovým odberateľom, najväčšieho dodávateľa plynu domácnostiam a zároveň dodávateľa poslednej inštancie v segmente plynu.

Dodávateľa poslednej inštancie (DPI), ktorý slúži ako záchranca pre dodávku energií v prípade krachu akéhokoľvek iného dodávateľa, pritom ustanovuje ÚRSO a nejde o večnú funkciu. Aktuálne sa napríklad vyberá aj DPI v oblasti elektriny na území Stredoslovenskej distribučnej, kde túto funkciu tradične vykonávala Stredoslovenská energetika.

V roku 2017 dodával SPP plyn pre takmer 67 % odberateľov v kategórií domácností. Taktiež plynom zásoboval 79 % malých podnikov a takmer 51 % priemyselných odberateľov na Slovensku.

Predmetný návrh zákona sa dotýka len SPP ako dodávateľa plynu v 100-percentnom vlastníctve štátu.

Zaujímavosťou z odvetvia slovenskej energetiky je však aj to, že nedávno bol podaný návrh na exekúciu i na Stredoslovenskú distribučnú, a to kvôli nevráteniu tzv. G-komponentu vo výške takmer sto tisíc eur výrobcom elektriny po tom, čo koncom septembra vyhrali spor na krajskom súde v Žiline. V materskej skupine SSE má štát 51-percentný podiel.

Mohlo by vás zaujímať