V prvej aukcii záruk pôvodu zelenej elektriny sa bude súťažiť o 710 GWh

26. 10. 2020

Historicky prvá aukcia záruk pôvodu elektriny z OZE a VÚ KVET na Slovensku sa koná začiatkom novembra. Spoločnosť OKTE ukázala vyvolávacie ceny aj objemy elektriny z fotovoltiky a hydroelektrární, o ktoré sa bude v rámci pilotu súťažiť.

Zdroj: Freepik

Systém záruk pôvodu elektriny z OZE a VÚ KVET na Slovensku funguje od roku 2020 podľa nových pravidiel. Prevod a evidencia záruk prešli do kompetencie spoločnosti OKTE. Pokiaľ výrobca vydanú záruku nevyužije, OKTE ju môže umiestniť na obchodnú platformu. Pôvodný zámer vyhlásiť pilotnú aukciu síce skrížila koronakríza, ale nový termín bol stanovený na 5. novembra 2020. Objednávky v rámci systému XMtrade®/ZPE bude možné podávať v čase od 9:00 do 13:00. Vyhodnotenie bude podľa spoločnosti OKTE známe o dve hodiny neskôr.

„Je to historicky prvá aukcia a týmto pozývam všetky subjekty, ktoré s nami majú už zmluvu o prístupe do systému, aby sa jej zúčastnili,“ povedal Michal Cabala, predseda predstavenstva OKTE na diskusii konferencie ENERGOFÓRUM® s názvom Reštart slovenskej energetiky.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať