Už v marci môžu domácnosti získať ďalšie poukážky na malé inštalácie OZE

25. 2. 2019

O prvé poukážky na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie budú môcť slovenské domácnosti požiadať už o pár týždňov. Prvé kolo projektu Zelená domácnostiam II vyhradené pre slnečné kolektory sa spustí 19. marca.

Zdroj: Freepik

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vyhlási prvé kolá pre podávanie žiadostí s programu Zelená domácnostiam II už v priebehu marca. Na webovej stránke projektu zverejnila harmonogram jednotlivých kôl.

O poukážky budú môcť žiadať domácnosti v regiónoch mimo Bratislavského samosprávneho kraja. Žiadosti bude možné rovnako ako v minulosti vyplniť elektronicky v ohlásených termínoch vždy v utorok o 15. hodine.

Prvé kolo bude vyhlásené 19. marca 2019 s alokáciou 800 000 eur určenou pre slnečné kolektory. V týždňových intervaloch budú nasledovať prvé kolá pre fotovoltické panely, tepelné čerpadlá a kotly na biomasu s rovnakou sumou.

„Do septembra 2019 plánujeme vyhlásiť spolu 20 kôl. Pre každé zo štyroch zariadení je vyhradených päť samostatných termínov. Vyčlenenie samostatných rozpočtov pre jednotlivé druhy zariadení je prípravou na využívanie zásobníka, ktorý plánujeme otvoriť po úprave informačného systému na vydávanie poukážok koncom roka 2019,“ uviedol manažér komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič.

V pokračovaní projektu naďalej platí, že poukážky môžu pokryť maximálne 50 % oprávnených výdavkov na dodávku zariadenia vrátane montáže a inštalácia musí byť zrealizovaná až po vydaní poukážky. Taktiež platí, že v prípade kotlov na biomasu sa podpora vyplatí len ak nahradia neekologické kotly na uhlie.

S podporou inštalácie drobných veterných turbín sa stále nepočíta, hoci podmienky operačného programu Kvalita životného prostredia by to teoreticky umožňovali, v slovenskej praxi naďalej pretrvávajú legislatívne prekážky.

Niekoľko zmien

V projekte Zelená domácnostiam II je však plánovaných viacero zmien. Podľa zverejnených všeobecných podmienok sa mení spôsob uplatnenia uprednostňujúcich podmienok a platia nové sadzby podpory. Maximálne bude môcť domácnosť získať 1 750 eur na slnečné kolektory, 3 400 eur na tepelné čerpadlo,  1 500 eur na kotly na biomasu a 1 500 eur pri fotovoltických systémoch.

„Európsky príspevok na 1 inštalovaný kilowatt bol v pilotnom projekte pri fotovoltike násobne vyšší oproti ostatným zariadeniam. V úprave sadzieb sme tiež zohľadnili nižší prínos fotovoltiky k plneniu cieľov projektu a zároveň pokles cien fotovoltických zariadení dostupných na trhu,“ vysvetlil Jurikovič.

Pri fotovoltických systémoch sa v minulosti uprednostňovali inštalácie, ktoré využívali akumuláciu energie v batériách zvýhodneným poradím a tiež možnosťou získať finančný bonus na investíciu do batérií. To už ďalej neplatí, hoci samotné batérie a ich príslušenstvo budú naďalej oprávneným výdavkom.

„V pokračovaní projektu budú žiadosti schvaľované v poradí, v akom budú doručené. Uprednostňovať sa bude zvýšením hodnoty poukážky. V žiadostiach domácností, ktoré splnia jedno kritérium sa hodnota poukážky zvýši o 10 % oproti základnej sadzbe. Pri rodinných domoch, ktoré splnenia dve kritériá, sa hodnota zvýši o 25 %,“ uviedol Stanislav Jurikovič.

Pribudne asi 21 tisíc inštalácií s výkonom 140 MW

V pilotnom projekte Zelená domácnostiam bolo od roku 2015 podporených 18 501 inštalácií.

„Snažíme sa plynulo nadviazať na prvý projekt, v pokračovaní bude do roku 2023 podporených v domácnostiach mimo Bratislavského samosprávneho kraja ďalších 21-tisíc inštalácií. V roku 2019 plánujeme kolá na vydávanie poukážok s alokovanou čiastkou minimálne 12,1 milióna eur. Novinkou je, že kolá budú vyhlasované častejšie, pravidelne a samostatne pre každé zo štyroch podporovaných zariadení,“ zhrnula Alexandra Velická, generálna riaditeľka SIEA.

V rámci projektu Zelená domácnostiam II sa majú do roku 2023 podporiť zariadenia na výrobu elektriny a tepla z OZE s celkovým inštalovaným výkonom 140 MW. Celková indikatívna výška finančných prostriedkov vyčlenených na národný projekt Zelená domácnostiam II je 48 miliónov eur.

Mohlo by vás zaujímať