Asociácia SAPI predstavila kódex inštalatéra fotovoltických systémov

14. 3. 2023

Dodržiavanie štandardov stanovených v kódexe podľa SAPI prispeje k správnej inštalácii a servisu fotovoltických zariadení a zlepšeniu poskytovaných služieb. 

Zdroj: Freepik

Od začiatku ruskej agresie na Ukrajiny zažívajú krajiny EÚ vrátane Slovenska solárny boom. Dopyt po fotovoltických systémoch sa dramaticky zvýšil, domácnosti aj podnikateľov láka možnosť samovýroby elektriny, ktorá im aj navzdory vyššej vstupnej investícii prinesie čiastočnú energetickú sebestačnosť a na konci dňa aj finančnú úsporu. Nárast záujmu o fotovoltiku v čase krízy však so sebou priniesol aj problémy v dostupnosti niektorých komponentov alebo nedostatočné kapacity v segmente inštalatérov a dodávateľských firiem. 

Aby sa neustále rastúci dopyt po fotovoltike neprejavil v znižovaní nárokov na kvalitu projektov, Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) vypracovala kódex pre inštalatérov. Ten je zhrnutím kľúčových zásad a odporúčaní pre dodávateľov, ktorý zahŕňa všetky fázy projektu od prípravy, samotnej realizácie z pohľadu kvality a bezpečnosti, ale aj poskytnutých záruk a služieb, pozáručného servisu a komunikácie so zákazníkmi. 

Kódex má zaručiť, aby inštalácia FVE prebehla bez etických nedostatkov a predovšetkým bola bezpečná. „Ak sa budú dodržiavať, som presvedčený, že fotovoltika sa stane lídrom odvetvia OZE, budeme ju vedieť propagovať ako účelný a zmysluplný zdroj, ktorý tu má obrovské miesto,“ povedal Ján Karaba, riaditeľ SAPI na podujatí zo série Biznis Tuesdays v Bratislave.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať